28
ΦΕΒ

Συνάντηση Κουτρουμάνη με ΓΣΕΕ


 Συνάντηση με την ηγεσία της ΓΣΕΕ είχαν σήμερα το μεσημέρι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Νταλάρα, σε συνέχεια των επαφών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, κοινότητες μεταναστών και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση είχε αντικείμενο 

- Την εξασφάλιση των νομίμως διαμενόντων και εργαζομένων μεταναστών που κινδυνεύουν να εκπέσουν της νομιμότητας λόγω της μη συγκέντρωσης των απαραίτητων ενσήμων

-Την πάταξη της «μαύρης εργασίας»Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εργασίας προτείνει να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων για την ανανέωση αδειών διαμονής των μεταναστών για εξαρτημένη εργασία από 200 που είναι σήμερα στα 120. Επιπλέον, προτάθηκε η μείωση του αριθμού των ενσήμων που χρειάζονται για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη τόσο των Ελλήνων όσο και των αλλοδαπών εργαζομένων, με στόχο, ειδικά για το 2011 και λόγω της οικονομικής συγκυρίας, να καταστεί ευκολότερη η πρόσβασή τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάζεται ο περιορισμός των αναγκαίων ενσήμων σε 50 από 80 που ισχύει μέχρι σήμερα.Η ανταπόκριση της ΓΣΕΕ απέναντι στις προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας υπήρξε ιδιαίτερα θετική. Η Συνομοσπονδία μάλιστα εισηγήθηκε και την πιθανότητα να υπάρξει περαιτέρω μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για την ανανέωση της άδειας διαμονής των μεταναστών εργαζομένων στα 100.Επίσης, κατά τη συνάντηση τέθηκαν τα εξής θέματα:

1. Ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις κυρώσεις και τα μέτρα κατά των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες μετανάστες, προς την κατεύθυνση της θεσμοθέτησης αυστηρότατων ποινών και σε συνδυασμό με την αναμόρφωση της νομοθεσίας για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), προκειμένου να γίνονται πιο ενδελεχείς και αποτελεσματικοί έλεγχοι.

2. Εισαγωγή ρύθμισης για την προσωρινή πρόσβαση στην αγορά εργασίας εκείνων των μεταναστών που βρίσκονται υπό «καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης» βάσει του νέου νόμου 3907/2011.

3. Αξιοποίηση της ρύθμισης για το «εργόσημο» όπως προβλέπεται από τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο».Μετά τη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, κος Γιώργος Κουτρουμάνης, δήλωσε:

Θα υπάρξει αυστηροποίηση των κυρώσεων έτσι ώστε να αποθαρρύνουμε εκείνους που απασχολούν είτε Έλληνες είτε μετανάστες με μαύρη εργασία, με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, ώστε να αυξηθούν τα πρόστιμα, που σήμερα είναι στα 500 ευρώ, και κυρίως να υπάρξουν μεγαλύτερες ποινές για αυτούς που είναι υπότροποι. Δεν είναι μια ευκαιριακή πρωτοβουλία, είναι μια κίνηση που έχει να κάνει με τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Εργασίας, κα Άννα Νταλάρα, τόνισε:

Μέσα από αυτή τη διαδικασία προστατεύουμε τους μακρά εργαζόμενους και ενταγμένους στην ελληνική κοινωνία μετανάστες, που κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα αποκατάστασης της δικαιοσύνης στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας πολεμούμε την εισφοροδιαφυγή και την αδικία που γίνεται εις βάρος τόσο των μεταναστών όσο και των Ελλήνων εργαζομένων.Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας της Υπατίας, η Υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε:

Όλοι ελπίζουμε σε μια λύση και αυτή την έκκληση κάνουμε, σεβόμαστε τους αγώνες, αλλά σεβόμαστε και τους νόμους. Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας κάνουμε ό,τι μπορούμε με βάση και τα νομοθετικά εργαλεία που διαθέτουμε. Για το λόγο αυτό, αν κάποιοι από τους απεργούς πείνας εντάσσονται στα μέτρα που σήμερα εξαγγείλαμε, θα δοθεί για αυτούς λύση.Produced by