02
ΜΑΡ

Επιφυλακτικοί οι εργοδότες απέναντι στις επιχειρησιακές


 Σκεπτικισμό για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων εκφράζει το 59% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις φαίνεται να ανησυχούν μήπως η υπογραφή τους οδηγήσει σε εργασιακές συγκρούσεις ή πλήξει το κύρος της επιχείρησης στην αγορά. Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα έρευνας της Εταιρίας Επιλογής Στελεχών People for Business με θέμα, "Η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων μέσα στο 2011".

Ωστόσο μία στις τρεις επιχειρήσεις στην Ελλάδα δηλώνει ότι θα εφαρμόσει επιχειρησιακές συμβάσεις μέσα στο 2011, ενώ το 13% αποφεύγει να τοποθετηθεί.

Παρ' ότι όμως οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν φέτος στην υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, το 45,4% πιστεύει ότι η καθιέρωση τους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και το 40,9% τις θεωρεί ως απαραίτητη επιλογή για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.

Ακόμη, το 77,2% θεωρεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας επιχειρησιακής σύμβασης είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και μόνο το 22,8% πιστεύει ότι αυτά τα δύο δεν πρέπει να συνδεθούν. Το 22,7% δηλώνει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει να εφαρμοσθούν προκειμένου να μη γίνουν απολύσεις και το 8,7% για να μην μετατραπούν οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης.

Το 27,7% πιστεύει ότι οι μισθοί πρέπει να μειωθούν όταν κινδυνεύει η επιχείρηση με πτώχευση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 10 Ιανουαρίου έως 10 Φεβρουαρίου 2011 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 145 εταιριών. Το 72% των επιχειρήσεων ήταν ελληνικές και το 28% πολυεθνικές, ενώ τα στελέχη που έδωσαν απαντήσεις ήταν: 68,18% Γενικοί Διευθυντές, 29,5% Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού και 2,32% Line Managers. Ο σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθούν η πρόθεση των εταιριών - μετά την ψήφιση του νέου νόμου- για την υιοθέτηση ή όχι επιχειρησιακών συμβάσεων μέσα στο 2011 και οι παράγοντες που θα λάμβαναν υπόψη τους οι εταιρίες, πριν προβούν σε μία τέτοια ενέργεια.

Produced by