02
ΜΑΡ

ΥΠΕΚΑ: Ενημέρωση στις πολεοδομίες για τους ημιυπαίθριους


Ενημέρωση προς τις πολεοδομικές υπηρεσίες της χώρας να συνεχίσουν να δέχονται και να παραλαμβάνουν αιτήσεις-δηλώσεις από τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων τους απέστειλε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος

Την περασμένη Δευτέρα έληξε η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων και όπως είχε δεσμευτεί πριν λίγες ημέρες η αρμόδια υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, θα προχωρούσε στην παράταση της προθεσμίας μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Για την υλοποίηση της δέσμευσης απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και έως την έκδοσή της το υπουργείο έστειλε σχετική οδηγία προς τις δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία κανονικά και να μην σταματήσει η είσπραξη των προστίμων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας από τους λόγους- πλην τους εισπρακτικούς- που προχώρησε η κυβέρνηση στην παράταση, ήταν τα προβλήματα λειτουργίας που εμφανίζονται σήμερα στις πολεοδομίες, καθώς βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ των παλαιών διοικητικών σχημάτων (νομαρχίες) και των νέων διοικητικών δομών (καλλικρατικοί δήμοι), με αποτέλεσμα οι ουρές στις πολεοδομίες πολλές φορές να ξεπερνούν τις 10 ώρες σε χρόνο αναμονής για τη κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με την υπουργό εκτιμάται ότι τα πρόστιμα θα αποφέρουν συνολικά έσοδα περίπου 709 εκατ. ευρώ έως και το 2012, τα οποία και θα αυξηθούν με την επικείμενη παράταση, ενώ το 2010 τα έσοδα έφτασαν τα 105,9 εκατ ευρώ και μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου προστέθηκαν ακόμα άλλα 57 εκατ ευρώ.

Υπολογίζεται δε ότι στα τέλη του 2011 το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί θα φτάσει τα 420 εκατ ευρώ. Έως σήμερα έχουν κατατεθεί 553.701 αιτήσεις πολιτών σε όλη τη χώρα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι στα εν λόγω ποσά δεν έχουν συμπεριληφθεί τα παράβολα, καθώς τα έσοδα από αυτά εισπράττονται εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών.Produced by