03
ΜΑΡ

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να «πνίξει» τράπεζες, αγορά και επιχειρήσεις


Τελειώνει, το λιγοστό έτσι κι αλλιώς, «οξυγόνο» για την πραγματική οικονομία, απειλώντας κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία, με την… υπογραφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με το πρόβλημα της ρευστότητας να είναι ήδη ανυπέρβλητο, οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν με κομμένη την «ανάσα» τις σημερινές ανακοινώσεις των τραπεζιτών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας. Τα περιθώρια για τις ελληνικές τράπεζες στενεύουν απελπιστικά για να συνεχίσουν την ίδια πολιτική στήριξης στις άφθονες χρηματοδοτήσεις του Ευρωσυστήματος, καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να συζητήσει την απόσυρση των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και προειδοποιεί, ότι η εξάρτηση πρέπει να τελειώσει το συντομότερο.
Οι τράπεζες με υψηλή εξάρτηση πρέπει το συντομότερο να επιστρέψουν στη διατραπεζική αγορά, μειώνοντας τις χρηματοδοτήσεις τους από την ΕΚΤ, γεγονός που θα κλείσει ακόμη περισσότερο τις στρόφιγγες ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι «χορηγίες» ρευστότητας ανέρχονται στα 96,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχουν υποδείξει οι κεντρικοί τραπεζίτες, στοιχείο που προοιωνίζεται ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις το προσεχές διάστημα για απεξάρτηση.

Το μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες αυτή την περίοδο είναι ότι εξακολουθούν να έχουν μεγάλες ανάγκες άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ, ενώ η διαφαινόμενη «ατελής» λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους από τη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου δεν αφήνει πολλά περιθώρια σχεδιασμών επιστροφής στις αγορές, παρά ότι κατά διαστήματα κάποιες τράπεζες βγαίνουν στις αγορές, όπως προχθές η Eurobank.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με την Τρόικα να αποδεσμεύσει άλλο ένα «πακέτο» εγγυήσεων για τις τράπεζες, ύψους 30 δισ. ευρώ, , προκειμένου να αντεπεξέλθουν οι τράπεζες στις πιέσεις που δέχεται η ρευστότητά τους. Είναι ενδεικτικό ότι η Εθνική έχει δανεισθεί από την ΕΚΤ 22,8 δισ., η Eurobank 20 δις, η Alpha 13,9 δισ., η Πειραιώς 14,7 δισ. , η ΑΤΕ 7,9 δισ, η Marfin 7 δισ. η Κύπρου 8,5 δισ. και το ΤΤ 2,7 δισ.

Σκληραίνει… ο Τρισέ

Το χειρότερο για τις τράπεζες είναι ότι τα δεδομένα της συγκυρίας, όπως τα εξετάζει υπό το δικό της πρίσμα η ΕΚΤ, αλλάζουν συνεχώς και επιβάλλουν μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική, η οποία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Το σκληρό της πρόσωπο αναμένεται να δείξει σήμερα ο Ζαν Κλωντ Τρισέ, δηλώνοντας αποφασισμένος να επιβάλει μια αποφασιστική γραμμή για την αντιμετώπιση της αύξησης του πληθωρισμού, επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Το 23μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να προειδοποιήσει ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος η αύξηση του πληθωρισμού να «παραβιάσει» τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, που έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα. Να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 2,4% τον Φεβρουάριο.

Οι FT θεωρούν δεδομένο πως κάποια από τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ, θα ταχθούν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων πριν το καλοκαίρι και θα «προλάβουν» τη Federal Reserve στην «κούρσα» της αύξησης των επιτοκίων.

Στον «αέρα» και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Υπ. Ανάπτυξης

Στον αέρα κινδυνεύουν να μείνουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με στόχο επενδύσεις ύψους περίπου 10 δις ευρώ το 2011 που δρομολογεί το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, αν οι εμπορικές τράπεζες δεν καταφέρουν έγκαιρα να ξεπεράσουν το πρόβλημα ρευστότητας και να προχωρήσουν σε χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις.

Το υπουργείο περιφερειακή ανάπτυξης έχει δρομολογήσει τρία βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω των οποία αναμένεται να περάσουμε από την ύφεση στην ανάπτυξη περί τα τέλη του χρόνου ή στο πρώτο τρίμηνο του 2012 τα οποία απαιτούν τραπεζική χρηματοδότηση ύψους περίπου 5 δις ευρώ.

Το ΥΠΑΑΝ έχει ανεβάζει ψηλά το πήχη για το ΕΣΠΑ για το 2011 θέτοντας στόχο την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 5 δις ευρώ φτάνοντας το συνολικό ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ στο 35% από 18% που ήταν στο τέλος του 2010. Για να γίνει κάτι τέτοιο και αν όλα τα υπόλοιπα πάνε καλά θα απαιτηθούν τραπεζικά δάνεια ύψους περίπου 2,5-3 δις ευρώ ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση νέων έργων.

Περίπου 1,1 δις από τα 5 δις των κοινοτικών πόρων έχουν διατεθεί ως βασικό κεφάλαιο στα νέα ταμεία ανακυκλούμενης πίστωσης για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο αρχικό κεφάλαιο του ΕΤΕΑΝ έχουν διατεθεί 400 εκ ευρώ της Πρωτοβουλίες JEREMIE 500 εκ ευρώ του αναμενόμενου ταμείου αλιείας 35 εκ ευρώ και του ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας 150 εκ ευρώ. Τα ταμεία αυτά είναι ουσιαστικά μηχανισμοί χρηματοδότησης οι οποίοι απαιτούν ισόποσα τραπεζικά κεφάλαια για να μετατραπούν σε επενδύσεις .

Το μήνυμα του Κλάους Μαζούχ

Το μήνυμα της νέας σκληρής γραμμής της ΕΚΤ δόθηκε από τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ στην τρόικα, Κλάους Μαζούχ, στην τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από την ΤτΕ και από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να βάλουν «μαχαίρι» στις ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μάλιστα να τις περιορίσουν στο 1/3!

Το «μαχαίρι» στην πίστωση των ΜμΕ, που σύμφωνα με τραπεζικό παράγοντας κατά μέσο όρο σε 250.000 με 300.000 ευρώ που θα προκαλέσει το τελικό «χτύπημα» για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση

Produced by