03
ΜΑΡ

Φοροκυνήγι για επιπλέον έσοδα ύψους 8 δισ.


 Σκληρό φοροκυνήγι ξεκινά το επόμενο διάστημα το υπουργείο οικονομικών προκειμένου να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος από τα επιπλέον έσοδα ύψους 8 δις ευρώ που χρειάζεται να βρεί για να καλύψει τις ανάγκες του μνημονίου για την περίοδο 2012 -2015 .

Με βάση τα στοιχεία που παρείχε ο υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στα κόμματα που προσήλθαν χθες στο διάλογο για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής την περίοδο 2012-2015 θα πρέπει να περικοπούν περαιτέρω οι δαπάνες κατά 14 δις ευρώ και να αυξηθούν τα έσοδα κατά 8 δις ευρώ . Οι περικοπές δαπανών θα αφορούν κυρίως μισθούς και κοινωνικά επιδόματα.

Τα περιθώρια όμως στο σκέλος των εσόδων όμως είναι εξαιρετικά περιορισμένα ,δεδομένης της εξαιρετικά μειωμένης φοροδοτικής ικανότητας των επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα μέτρα του 2010 και 2011 αλλά και την μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

Ωστόσο τα στατιστικά είναι σαφή τα άμεσα έσοδα μόλις που προσεγγίζουν το 7,8% του ΑΕΠ με βάση τα στοιχεία του 2010 ενώ στο μέσο όρο της ΕΕ η εισπράξεις από άμεσους φόρους είναι στο 11,4% του ΑΕΠ . Η τεράστια αυτή διαφορά είναι αποτέλεσμα κυρίως της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και σ ε δεύτερο βαθμό και της συνεχούς μείωσης των φορολογικών συντελεστών κυρίως προς τις επιχειρήσεις.

Μάλιστα η απόσταση ώστε τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ να φτάσουν από το 7,8% που είναι σήμερα στο μέσο όρο της ΕΕ δηλαδή το 11, 4% είναι 8,4 δις ευρώ.

Πως είναι όμως δυνατό να εξασφαλίσει το κράτος πρόσθετα έσοδα ύψους 8 δις από ένα τομέα στον οποίο έχει αποτύχει παταγωδώς κατά το παρελθόν ; Μια πρώτη κίνηση θα είναι η ενίσχυση των τεκμηρίων διαβίωσης και το φοροκυνήγι που ετοιμάζεται να εξαπολύσει μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου με στόχο να είσπραξη περίπου 3-4 δις ευρώ σε ορίζοντα πενταετία ( 2011 -2015 ).

Ένα δεύτερο μέτρο που εξετάζεται είναι η κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους από τις 980 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα από τις οποίες με βάση πρόχειρες εκτιμήσεις θα εισπράξει επιπλέον έσοδα ύψους 1-1,5 δις ευρώ το χρόνο.

Τρίτο μέτρο θα είναι η αύξηση κατά 400 εκ ευρώ το χρόνο της φορολογίας από τα νέα τυχερά παιχνίδια και θα εγκατασταθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Αλλά 400 εκ ευρώ σε ετήσια βάση αναμένει το υπουργείο οικονομικών από την αύξηση των αντικειμνεικών αξιών των ακινήτων η οποία θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις η μία μέσα στο καλοκαίρι και η δεύτερη από τις αρχές του 2012.

Άλλα 300 εκ ευρώ σε ετήσια βάση αναμένονται από μια νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ για όσα προϊόντα μετατάχθηκαν πρόσφατα από το φορολογικό συντελεστή του 11% στο 13% . Τούτο παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2009 που η κρίση εμφανίστηκε και στην ελληνική οικονομία με διαδοχικές αυξήσεις όχι μόνο του ΦΠΑ αλλά και των φόρων σε καύσιμα ποτά και προϊόντα καπνού έφτασε το ποσοστό των εσόδων από έμμεσους φόρους στο 13,6% του ΑΕΠ από 13% που είναι στο μέσο όρο των 27.

Τέλος σε ότι αφορά την φορολογία της εργασίας στην οποία η Ελλάδα εμφανίζεται επίσης να υστερεί το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να εισπραχθεί μέρος από τις διαφυγούσες ασφαλιστικές εισφορές.

Ανδρέας Δανός
Produced by