03
ΜΑΡ

Μέτρα 22 δισ. την περίοδο 2012-2015


Μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ περιλαμβάνει για την περίοδο 2012-2015 το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, προκειμένου να περιορισθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014 και παράλληλα να ελεγχθεί το δημόσιο χρέος .

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, τα 22 δισ. ευρώ θα αφορούν κατά τα 2/3 τις δαπάνες και κατά το 1/3 τα έσοδα. Εφέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το περίπου 65% των δαπανών οφείλονται σε μισθούς και κοινωνικές μεταβιβάσεις και το περίπου 85% των εσόδων προέρχονται από φόρους και κοινωνικές εισφορές.

Το 2011, το δημόσιο χρέος θα είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (153% του ΑΕΠ) και το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει ως "τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών τον έλεγχο και τη συγκράτησή του". Με βάση το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, η μείωση του δημοσίου χρέους θα πραγματοποιηθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ), την ανάπτυξη (ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%), την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (1-2% του ΑΕΠ για 5 χρόνια) και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων.

Νέα πρόσκληση για διάλογο στους πολιτικούς αρχηγούς

Επιστολές προς τον πρόεδρο της ΝΔ , Αντώνη Σαμαρά, τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ , Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξη Τσίπρα, με τις οποίες τους ζητεί να επανεξετάσουν τη συμμετοχή τους στο διάλογο για τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στις επιστολές, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με εκπροσώπους του ΛΑΟΣ, της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" και της "Δημοκρατικής Αριστεράς", ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση με κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της ΟΚΕ.

Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, η διαβούλευση για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο προβλέπεται στο Ν.3871/2010, και αποσκοπεί σε ένα συνεπή δημοσιονομικό προσανατολισμό για την επόμενη τριετία. "Οι τρέχουσες συνθήκες", προστίθεται στις επιστολές, "αλλά και το μέγεθος της προσπάθειας που απαιτείται για να υλοποιήσουμε τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, ελέγχου του δημοσίου χρέους, και επιστροφής της οικονομίας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης καθιστούν, πιστεύουμε, απαραίτητη την ανταλλαγή απόψεων, πριν η κυβέρνηση καταλήξει σε ένα σχέδιο που θα παρουσιαστεί στη Βουλή".

Απορρίπει την πρόσκληση η ΝΔ

Απορρίπτει η ΝΔ την πρόσκληση σε διάλογο του υπουργού Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θεωρώντας ότι συνιστά "επικοινωνιακό τέχνασμα και αναζήτηση συνενόχων" και αντιπροτείνει διάλογο στην Βουλή όπως προβλέπεται από το νόμο για την Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει ότι η ΝΔ ψήφισε το νόμο για τη «Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη» (Ν. 3871/2010) που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη σύνταξης, αξιολόγησης και επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Προσθέτει ότι ο νόμος προβλέπει ότι «το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατεθεί στη Βουλή -το αργότερο μέχρι 15 Μαΐου- η οποία επισκοπεί, συζητεί και το ψηφίζει".

Η ΝΔ θεωρεί ότι η κυβέρνηση, οφείλει να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία για την ανοικτή και ουσιαστική συζήτηση του Πλαισίου και όχι "την επικοινωνιακή διαχείριση με προσχηματικούς διαλόγους, χωρίς τη διατύπωση, από την πλευρά της, συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων". Η ΝΔ υποστηρίζει ότι ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων είναι σοβαρή υπόθεση ωστόσο "η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της πολιτικής και της λειτουργίας της, δεν αναζητά συνομιλητές αλλά «συνενόχους» για την επιβολή νέων, πρόσθετων μέτρων".

Στην ανακοίνωση ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση, «τορπίλιζε» το διάλογο και καταψήφιζε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που περιείχαν διαρθρωτικές αλλαγές, πολλές από τις οποίες υιοθετεί σήμερα, ενώ προεκλογικά έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν».

Κατηγορεί δε την κυβέρνηση, ότι "αγνοεί την έννοια του διαλόγου και σήμερα δήθεν τον επιδιώκει αφού πρώτα μετέτρεψε με πράξεις και παραλείψεις της, ένα πρόβλημα ελλείμματος και χρέους, κοινό στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, σε κρίση δανεισμού και εν συνεχεία κατέφυγε σε διαδοχικά εκβιαστικά διλήμματα για να επιβάλλει την προσφυγή στο ΔΝΤ, που όπως αποδεικνύεται σήμερα ήταν εξαρχής, πριν και μετά τις εκλογές , επιλογή της. Υποστηρίζει ακόμη ότι η " η κυβέρνηση απέτυχε στην οικονομική της πολιτική και ότι η 3η Αναθεώρηση του «Μνημονίου» αποτυπώνει τα αδιέξοδά της". Καταλήγει ότι "η Κυβέρνηση, προ των αδιεξόδων της πολιτικής της, δεν προσπαθεί να συζητήσει υπεύθυνα με τις πολιτικές δυνάμεις. Επιχειρεί μόνο να τις καταστήσει συνένοχες".

Απορρίπτει την πρόσκληση και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας απέρριψε σήμερα και τη νέα πρόταση του υπουργού Οικονομικών για διάλογο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη νέα πρόταση για συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα "προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μπλοκ των προθύμων να εφαρμόσουν την πολιτική του Μνημονίου", αλλά, όπως είπε, σε μια τέτοια προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να φέρει προς κύρωση στη Βουλή το νέο Μνημόνιο και δεν έχει καν απαντήσει στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη στάση της στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου, καμώνεται πως προσκαλεί τα κόμματα σε διάλογο".Επισυνάπτονται οι επιστολές του υπουργού Οικονομικών προς τους αρχηγούς των κομμάτων.


Produced by