03
ΜΑΡ

Γ.Παπακωνσταντίνου: "H Eλλάδα θα επιτύχει να ελέγξει το δημόσιο χρέος''


Τη βεβαιότητά του για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης χρέους εξέφρασε ενώπιον της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα επιτύχει να ελέγξει το δημόσιο χρέος , εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015.

«Αντίθετα από ό,τι λένε κάποιοι, πως δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος, εμείς θα το ελέγξουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο έλεγχος του δημοσίου χρέους, όπως αναφέρει και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ), την ανάπτυξη (ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%), την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (1- 2% του ΑΕΠ για 5 χρόνια) και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων. «Πάντως», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «είναι εύκολο να στραβοπατήσει κανείς, αλλά αυτό δεν θα συμβεί όσο ακολουθούμε την πολιτική που έχουμε σχεδιάσει».

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών τα επόμενα χρόνια, εφόσον αποδώσει η μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία, με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία. Και επισήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό προϋποθέτει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Ακόμη, παρέσχε εκ νέου τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να θιγούν μισθοί, συντάξεις και φόροι.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε «ανήσυχος και απαισιόδοξος» και τόνισε ότι «το κλίμα πρέπει να αλλάξει». Αναρωτήθηκε, παράλληλα, «εάν οι θυσίες πιάνουν τόπο και υπέρ ποίου;».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος , είπε ότι «κανείς δεν δικαιούται να λείπει από αυτόν τον διάλογο (για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο). Όλα τα κόμματα πρέπει να συμβάλλουν στον διάλογο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Σύμφωνα, επίσης, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, το ζήτημα για την ελληνική οικονομία δεν είναι απλώς η επιμήκυνση του χρέους ή η μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής. Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε το μνημόνιο ως «σωσίβιο δαπανών και παράταση ζωής» και τόνισε ότι «χρειάζεται ένα εθνικό μνημόνιο αλλαγής, που να υπερβαίνει το μνημόνιο των δανειστών».

Β. Κορκίδης:
Zητείται στήριξη των μμ επιχειρήσεων

''Η σωτηρία του κράτους θα χρηματοδοτηθεί από την πραγματική οικονομία και για αυτό από τους βασικούς στόχους του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου πρέπει να είναι η τόνωση της ανάπτυξης και η στήριξη της Μμε επιχειρηματικής δραστηριότητας''.

Aυτό ανέφερε ο μετά το τέλος της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας της ΟΚΕ, όπου παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2014, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και του διαλόγου με τους Κοινωνικούς Εταίρους, παρευρέθη ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει έναν πολυετή προϋπολογισμό, ο οποίος όμως προϋποθέτει ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό περιβάλλον και συνέχισε ότι οι έμποροι έχουν το αντιφατικό προνόμιο λόγω θέσης να είναι οι πρώτοι δέκτες της οικονομικής δυσπραγίας, της ανύπαρκτης ρευστότητας, των υπερβολικών χρεών και της χαμηλής κατανάλωσης

''Η δημοσιονομική προσαρμογή ως διαδικασία είναι δύσκολη, αντιδημοφιλής και συχνά αντιαναπτυξιακή. Το ερώτημα είναι πόσες επικαιροποιήσεις του Μνημονίου μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία και η Μμε επιχειρηματικότητα. Ποιος μικρομεσαίος επιχειρηματίας μπορεί να κάνει σήμερα κάποιο σχεδιασμό, έστω και μεσοπρόθεσμο; Κινούμαστε αποκλειστικά με την μέριμνα του παρόντος και ακόμη περισσότερο αδυνατούμε να εμπνεύσουμε στους εαυτούς μας και στους καταναλωτές, σκέψεις αισιοδοξίας'' κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

Produced by