03
ΜΑΡ

Ο Κ.Σκανδαλίδης για τα Μέσα Ενεργητικής Προστασίας των αγροτών


Ο ΕΛΓΑ σε συνεργασία με Δημόσια Ιδρύματα (Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια κλπ) επεξεργάζεται πρόσθετα μέσα και μεθόδους για την επέκταση της Ενεργητικής Προστασίας και σε άλλους κινδύνους, εκτός του χαλαζιού και παγετού.

Όπως αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης , ο ΕΛΓΑ διερευνά επιπλέον και την ένταξη νέων καλλιεργειών στο πρόγραμμα επιχορήγησης εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτυών. Παράλληλα, ο Οργανισμός προσπαθεί να βελτιώσει και να απλουστεύσει τις διαδικασίες στα επιχορηγούμενα μέσα Ενεργητικής Προστασίας, ώστε να εξυπηρετείται ακόμη περισσότερο ο Έλληνας αγρότης. Στο πλαίσιο αυτό διερευνάται και η ένταξη Προγραμμάτων Ενεργητικής Προστασίας στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 "Αλέξανδρος Μπαλτατζής".

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαρίας Μίχου για το πρόγραμμα επιχορήγησης εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτυών.

Ο υπουργός υπενθυμίζει ότι με βάση το νόμο ο ΕΛΓΑ επιχορηγεί μέσα Ενεργητικής Προστασίας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ένα από τα μέσα ενεργητικής προστασίας που ο ΕΛΓΑ επιχορηγεί είναι τα αντιχαλαζικά δίχτυα, με αποκλειστικό σκοπό, αφενός μεν την προστασία διαφόρων καλλιεργειών, όπως των μηλοειδών, των πυρηνόκαρπων, της ακτινιδιάς και των αμπελοειδών από το χαλάζι, αφετέρου δε τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος.

Στο νομό Πιερίας εφαμόζονται αρκετά προγράμματα Ενεργητικής Προστασίας όπου ο ΕΛΓΑ επιχορηγεί το αντιχαλαζικό δίχτυ στο σύνολο του νομού. Επίσης, ένα σημαντικό μέρος του νομού καλύπτεται από το πρόγραμμα προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι με εναέρια μέσα.

Produced by