03
ΜΑΡ

Πρόστιμο-μαμούθ από την Ε.Ε. στη Siemens


Ο πολύ γνωστός γερμανικός όμιλος Siemens είδε σήμερα να παραμένει αμείωτο το πάρα πολύ μεγάλο πρόστιμο, που τού είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το Ευρωπαϊκό δικαστήριο το επικύρωσε.

Το εν λόγω πρόστιμο χρονολογείτο από το 2007 κι είναι ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ (550 εκατ. δολάρια ΗΠΑ). Η έφεση που άσκησε η Siemens ενώπιον του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου απορρίφθηκε σήμερα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει ποτέ επιβληθεί σε έναν επιχειρηματικό όμιλο, για μία μοναδική επιχειρηματική του πράξη.

Η Siemens κρίθηκε τελικά ένοχη, για μονοπωλιακές πρακτικές και πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω της σύστασης καρτέλ στο πεδίο της προηγμένης τεχνολογίας για δίκτυα ηλεκτροδότησης και πιο συγκριμένα για τον εξοπλισμό μεταγωγής με μόνωση αερίου (GIS).

Εντούτοις, μειώθηκαν με την ίδια απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου τα πρόστιμα γιά μικρότερες εταιρείες του καρτέλ, τις γαλλικές Areva, Alstrom, όπως επίσης γιά πολλές θυγατρικές της ίδιας της Siemens.

Εκπρόσωπος του γερμανικού ομίλου, εξέφρασε "λύπη" που δεν εισακούστηκε η επιχειρηματολογία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου.


Produced by