04
ΜΑΡ

Σε περιδίνηση η απασχόληση – τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ


Στους καταλόγους της εγγεγραμμένης ανεργίας που τηρεί ο ΟΑΕΔ αποκαλύπτεται η …κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας που αδυνατεί να απορροφήσει εργατικό δυναμικό που με το παραγόμενο εισόδημα θα δώσει πνοή στην κατανάλωση στηρίζοντας τις επιχειρήσεις. Με τις κυβερνητικές πολιτικές να έχουν αποτύχει συνεχίζεται η αποδόμηση του κοινωνικού ιστού που διαρκώς τροφοδοτεί τη μαύρη τρύπα της ελληνικής οικονομίας… Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν σε ένα έτος βάσει του ισοζυγίου προσλήψεων – απολύσεων ανέρχονται στις 125.145!

Οι 834.292 εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι τον Ιανουάριο ως νούμερο μπορεί να τρομάζει τους επιχειρηματίες που βιώνουν καθίζηση του τζίρου τους, ωστόσο δεν φαίνεται να κινητοποιεί τις δυνάμεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αφού τα μέτρα που λαμβάνονται στο μέτωπο της ανεργίας χαρακτηρίζονται ως ημίμετρα.

Η ψυχρή γλώσσα των αριθμών

Ήδη με βάση το δείκτη της εγγεγραμμένης ανεργίας που τηρεί ο ΟΑΕΔ οι άνεργοι ανέρχονται στο 16,7% του εργατικού δυναμικού. Μάλιστα και είναι αυτό δηλωτικό των πολλών λουκέτων καθημερινά μπαίνουν σε καταστήματα μόλις σε έναν μήνα, στις λίστες του Οργανισμού προστέθηκαν περίπου 30.000 άνεργοι, ενώ σε χρονικό διάστημα ενός έτους δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2010 η εγγεγραμμένη ανεργία αυξήθηκε 8,7% που σημαίνει σε απόλυτους αριθμούς 66.690 νέοι άνεργοι. Παράλληλα, οι μακροχρονίως άνεργοι -όσοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον 12 μήνες- αυξήθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Ιανουαρίου 2011, κατά 106.962, φθάνοντας τους 283.466.

Κατρακύλα προσλήψεων

Μόνο το μήνα Ιανουάριο -μέσω απολύσεων, λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οικιοθελών αποχωρήσεων- οι χαμένες θέσεις, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ξεπέρασαν τις 79.000. Ειδικά οι απολύσεις, έφθασαν μόλις σε έναν μήνα τις 30.481! Ωστόσο εκεί που φαίνεται το πρόβλημα σε όλη του τη διάσταση είναι στις προσλήψεις αφού οι αναγγελίες προσλήψεων μειώθηκαν κατά 10.000 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010, αγγίζοντας τις 49.626.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Αττική (33,26%, δηλαδή 229.316 άτομα) και ακολουθεί η Μακεδονία (20,83%, δηλαδή 143.609 άτομα).

Μαύρο το μέλλον της μισθωτής εργασίας

Οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων (ΙΝΕ- ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ), κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση τονίζοντας αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, τότε έως το τέλος του έτους οι άνεργοι θα φθάσουν –αν δεν ξεπεράσουν- το 1,5 εκατομμύριο!
Produced by