04
ΜΑΡ

Κύπρος: Eπιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας


Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο στην αγορά απασχόλησης, πλήττουν εξίσου Ελληνοκύπριους και άλλους Ευρωπαίους εργαζόμενους. Σύμφωνα με σημείωμα του Υπουργείου Εργασίας, από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Γενάρη του 2011, οι Ελληνοκύπριοι αποτελούσαν το 66%, οι άλλοι Ευρωπαίοι το 22%, οι Πόντιοι το 5%, οι αλλοδαποί το 4%, οι Τουρκοκύπριοι το 2% και το σύνολο αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων και των ατόμων με συμπληρωματική προστασία 2%.

Συγκρίνοντας τον Γενάρη του 2011 με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, διαπιστώνεται ότι, ενώ ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων ανέργων αυξήθηκε κατά 16%, των κοινοτικών αυξήθηκε κατά πολύ περισσότερο, κατά 40%. Την ίδια περίοδο, η αύξηση της ανεργίας ανάμεσα στους Πόντιους αυξήθηκε στο 19% και στους αλλοδαπούς τρίτων χωρών στο 15%.

Η πλειονότητα των εγγεγραμμένων ανέργων τον Γενάρη του 2011, ήταν Ελληνοκύπριοι 19.083 (από σύνολο 28.914 άτομα) και οι 9.831 ήταν κοινοτικοί και αλλοδαποί. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ανεργίας τον πρώτο μήνα του χρόνου καταγράφηκε στην Πάφο, κατά 32%.

Οι νεοεισερχόμενοι την αγορά και ο κλάδος του εμπορίου εξακολουθούν να βγάζουν τους περισσότερους ανέργους τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, συγκρίνοντας τον Γενάρη του 2011 με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, οι νεοεισερχόμενοι αυξήθηκαν κατά 1.234 άτομα. Ο όρος νεοεισερχόμενος δηλώνει τους πολίτες οι οποίοι για πρώτη φορά απευθύνονται στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας για σκοπούς απασχόλησης. Μπορεί να είναι νέοι απόφοιτοι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αδρανές δυναμικό και αδήλωτοι εργαζόμενοι. Από το εμπόριο, σε ένα χρόνο απολύθηκαν 1.034 άτομα και από τα ξενοδοχεία και εστιατόρια 980.

Χθες, εξάλλου, η αύξηση της ανεργίας τον Γενάρη στο 7,4% του ενεργού πληθυσμού, (στοιχεία Εurostat), αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης, με όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, να στρέφουν τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης.

Ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, έστρεψε τις βολές του κατά του Υπουργείου Εργασίας, δηλώνοντας πως "μετατρέπεται σε υπουργείο ανεργίας και η κυβέρνηση έχασε προ πολλού τη μάχη για την απασχόληση". Επίσης, εξέφρασε ανησυχία για "το ιστορικό 7,4% στην ανεργία", καταγγέλλοντας πως "στους νέους ξεπερνά το 20%" και η κυβέρνηση "με την πολιτική της αντί για θέσεις εργασίας δημιουργεί θέσεις ανεργίας".

Το ΔΗΚΟ αναφέρει πως "η άνοδος της ανεργίας και η έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος αποτελούν σήματα κινδύνου, που επιβάλλουν την υιοθέτηση και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών για αντιμετώπιση της κρίσης".

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα, καταγγέλλει την κυβέρνηση πως "δεν έχει λάβει τα σωστά ανασταλτικά μέτρα, όταν 1 νέος στους 5 είναι άνεργος".Produced by