04
ΜΑΡ

Χ.Α.: Διστακτικοί οι επενδυτές


Στάση αναμονής χαρακτήρισε τις κινήσεις των επενδυτών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, εικόνα που αποτυπώνεται στη μικρή άνοδο της αγοράς και στην υποχώρηση της αξία των συναλλαγών σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.585,85 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,33%.

Σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε μικρή άνοδο 0,17%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 73,043 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,04%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε ανεπαίσθητα σε ποσοστό 0,01% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,79%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Jumbo(+3,51%), της Coca Cola 3E(+2,93%) και της MIG(+1,20%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-3,21%),της Τιτάν (-1,78%) και της Μυτιληναίος (-1,13%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των τροφίμων +2,82% και των Προσωπικών Προϊόντων+2,80%.

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Χημικών -2,56% και της Τεχνολογίας -1,37%.

58 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 89 πτωτικά και 58 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Τεχνικές Εκδόσεις +15,91%, Imperio +11,54%, Σέλμαν(κο) +10,00% και Γιουρομπρόκερς +10,00%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ελεύθερη Τηλεόραση -17,78%, Olympic Catering -9,76%, Καραμολέγκος -9,46% και Sprider Stores -9,41%.Τι λέει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ


Με το ενδιαφέρον για την σύνοδο κορυφής της 11ης Μαρτίου να αυξάνεται καθημερινά η αγορά μπήκε σε στάση αναμονής ακολουθώντας παθητικά την τάση των διεθνών αγορών οι οποίες φαίνεται να ισορροπούν μετά το ράλι των πετρελαϊκών τιμών. Η εγρήγορση των συμμετεχόντων πλέον έχει ενταθεί αφού το δεκαπενθήμερο που μεσολαβεί μεταξύ των δύο συνόδων (11 και 25 Μαρτίου) είναι ο ορισμός «του κρίσιμου» αφού οι αποφάσεις της συνόδου μπορούν να δώσουν (ή να μην δώσουν) ουσιαστικές ανάσες στο πρόβλημα του κρατικού χρέους. Την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα αυτό πρόκειται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των αγορών αφού στους άμεσα ενδιαφερόμενους έχει προστεθεί και η Πορτογαλία η οποία μπήκε πλέον με διάρκεια στο κλαμπ των χωρών που δανείζονται με 7%. Χρηματιστηριακά οι τράπεζες αναμένεται να εισπράξουν το μέγιστο όφελος ή ζημιά από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και αυτό ήδη έχει αρχίσει να γίνεται ορατό από τις ημερήσιες διακυμάνσεις των τίτλων οι οποίες κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη εμπνέουν μετά την αστοχία στο deal της Άλφα με την Εθνική Τράπεζα.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινείται στην ουδέτερη ζώνη που ορίζουν οι δύο κινητοί μέσοι στο εύρος 1.620 – 1.545 μονάδων έχοντας συρρικνώσει το μέσο ημερήσιο συναλλακτικό όγκο. Οι συνεδριάσεις της εβδομάδας χαρακτηρίστηκαν από νευρικότητα καθώς το εύρος των ημερήσιων κινήσεων του Δείκτη αυξήθηκε ενώ σε ότι αφορά το επίπεδο καμπής των 1.545 μονάδων δοκιμάστηκε με επιτυχία για δεύτερη φορά. Η ζώνη αυτή αποτελεί το τελευταίο βραχυπρόθεσμο οχυρό των αισιόδοξων αφού σε κλείσιμο κάτω από τις 1.545 μονάδες ενδεχομένως η πτωτική τάση θα αποκτήσει επιτάχυνση και θα βάλει σε νέα ταλαιπωρία την αγορά. Αντιθέτως η διαφυγή πάνω από τις 1.620 μονάδες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως λόγος για να ξαναδοκιμαστούν τα υψηλά των 1.747 μονάδων αν και ακόμα δεν υπάρχουν επαρκείς τεχνικές ενδείξεις για την τελική κατεύθυνση που θα πάρει η αγορά. Ως επικρατέστερο σενάριο για την επόμενη εβδομάδα θα βάζαμε την συσσώρευση καθώς η αγορά θα κινηθεί περισσότερο συντηρητικά περιορίζοντας ενδεχομένως και το υψηλό σχετικά ημερήσιο εύρος κίνησης.

Ο λόγος για τον οποίο δεν είμαστε απαισιόδοξοι οφείλεται στην εώς τώρα πολύ ψύχραιμη στάση της αγοράς σε ερεθίσματα (υποβαθμίσεις, μέτρια αποτελέσματα, Τραπεζικά deals) τα οποία θα μπορούσαν πολύ άνετα να είχαν φέρει τον Γενικό Δείκτη αισθητά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Ως τώρα η αγορά προχώρησε σε μια διόρθωση που μπορεί να θεωρηθεί αναλογική της ανόδου που προηγήθηκε διατηρώντας έστω και δύσκολα αρκετά από τα κεκτημένα. Υπό αυτό το πρίσμα το 50 – 50 είναι και η διαχειριστική τακτική μας σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις και τα μετρητά του χαρτοφυλακίου με σαφή προτίμηση υπέρ των εμποροβιομηχανικών εταιριών που δείχνουν καλύτερη συμπεριφορά σε ημέρες αδυναμίας της αγοράς. Επισημαίνουμε τέλος ότι την Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της Aegean και της ΕΧΑΕ ενώ την Τρίτη το Ελληνικό Δημόσιο θα εκδώσει έντοκα ομόλογα 26 εβδομάδων σε ένα ακόμα «τεστ αντοχής» της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιοπιστίας του.Produced by