04
ΜΑΡ

Το 2034, εάν....


Έάν μειωθούν τα επιτόκια , εάν επιμηκυνθεί η αποπληρωμή των δανείων για 30 χρόνια και εάν γίνει «κούρεμα» κατά 30% του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές, τότε μόνο θα έχουμε ελπίδες να επιτύχουμε μείωση του δημοσίου χρέους μας στο 60% του ΑΕΠ, το 2034!

Αυτό προβλέπει έκθεση ενός κορυφαίου Think Tank την οποία συνέταξε για λογαριασμό τον Βρυξελλών το περασμένο μήνα, όπως αποκαλύπτουν ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Ουσιαστικά η έκθεση σημειώνει ότι η «Ελλάδα ήδη έχει πτωχεύσει» και ότι με το τρέχον πρόγραμμα η πιθανότητα να μειωθεί με αυτό το χρέος της είναι μηδενική!

Το πλάνο που προτείνει η έκθεση για την Ελλάδα είναι το εξής:

1) Δεν θα πρέπει να δοθεί κανένα δάνειο από μηχανισμούς στήριξης στην Ελλάδα. Μία τέτοια περίπτωση επιδεινώνει το πρόβλημα

2) Άμεση μείωση των επιτοκίων των δανείων του μηχανισμού στήριξης

3) επιμήκυνση 30ετών για την αποπληρωμή των δανείων

4) αναδιάρθρωση κατά 30% στο χρέος που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές. Το ίδιο να μην ισχύει για τα δάνεια ΔΝΤ – ΕΕ και τα ομόλογα της ΕΚΤ
Αν γίνουν όλα αυτά το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 30% του ΑΕΠ και η Ελλάδα θα καταφέρει να το φτάσει στο όριο που θέτει η συνθήκη του Μάαστριχ, δηλαδή στο 60% του ΑΕΠ, το 2034!Τα τρία σενάρια του ΠαπακωνσταντίνουΕν τω μεταξύ τρία σενάρια για την πορεία του χρέους της Ελλάδας ως το 2024 παρουσίασε στους κοινωνικούς φορείς ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου:

-Το αρνητικό «βλέπει» το χρέος πάνω από το 220% του ΑΕΠ. Με μέτρια ανάπτυξη της οικονομίας, χωρίς δημοσιονομική προσαρμογή (τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ από το 2012 ως το 2015) και χωρίς αξιοποίηση της περιουσίας (50 δισ. ευρώ ως το 2015) το χρέος θα εκτιναχθεί από το 153% του ΑΕΠ το 2011 στο 220% του ΑΕΠ το 2024.

- Το μεσαίο «βλέπει» χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Με δημοσιονομική προσαρμογή (τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ από το 2012 ως το 2015) ανάπτυξη πάνω από 2% αλλά χωρίς αξιοποίηση της περιουσίας (50 δισ. ευρώ ως το 2015) το χρέος θα περιορισθεί το 2024 σε επίπεδα κάτω από 100% του ΑΕΠ.

- Το ιδανικό σενάριο «βλέπει» το δημόσιο χρέος κάτω από το 80% του ΑΕΠ. Με δημοσιονομική προσαρμογή (τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ από το 2012 ως το 2015) αξιοποίηση της περιουσίας (50 δισ. ευρώ ως το 2015) και ανάπτυξη πάνω από 2% ετησίως το χρέος θα υποχωρήσει το 2024 σε επίπεδα κάτω από 80% του ΑΕΠ.


Ισπανική «χείρα βοήθειας»

«Χείρα βοηθείας» στην προσπάθεια της Ελλάδας για επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ προσέφερε χθες η ισπανίδα υπουργός οικονομικών Elena Salgado , δηλώνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα «περισσότερη ευελιξία» σχετικά με τα δάνεια διάσωσης
Η επεξεργασία «διαφορετικών μοντέλων» για τα ελληνικά δάνεια θα πρέπει να στοχεύει στην ελαστικοποίηση των όρων και των υψηλών επιτοκίων, καθώς η χώρα επισπεύδει τα μέτρα λιτότητας, δήλωσε η Salgado, επισημαίνοντας ότι η βοήθεια δίνεται με πολύ αυστηρούς.

Εν τω μεταξύ ξαναχτύπησε ο «Κύριος Καταστροφή», γνωστή Κασσάνδρα των αγορών ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Nouriel Roubini , ο οποίος προέβλεψε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους των χωρών της ευρωπαίκής περιφέρειας και ως εκ τούτου αναδιάρθρωσής τους, λόγω της αναιμικής ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Επίσης τονίζει ότι ο Τρισέ βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια γεγονός που θα αυξήσει το χάσμα μεταξύ των ισχυρών και των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης, ενώ προβλέπει την τιμή του πετρελαίου στα 150 δολ., γεγονός το οποίο με τη σειρά του θα βύθιζε σε ύφεση τύπου double dip μέρος της Ευρώπης.


Επιτροπή «Σοφών» για το χρέος


Τη δημιουργία μιας διεθνούς επιτροπής που θα ελέγξει σε βάθος τα αίτια που οδήγησαν στο δυσθεώρητο δημόσιο χρέος της Ελλάδας και θα επιχειρήσει να επαναλάβει το πείραμα του Ισημερινού, που κατόρθωσε να διαγράψει μέρος του χρέους του, ζητούν περισσότεροι από 200 πολιτικοί και οικονομολόγοι απ' όλο τον κόσμο. Η Επιτροπή Ελέγχου θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους ώστε η Ελλάδα να μπορεί "να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της". Στο έργο της Επιτροπής θα συμπεριληφθούν όλες οι δανειακές συμβάσεις και οι εγγυήσεις του Δημοσίου από τις αρχές της δεκαετίας του '70 μέχρι και σήμερα.

Στη δημιουργία αντίστοιχης Επιτροπής που έλεγξε το χρέος της χώρας του προσέφυγε το 2007 ο πρόεδρος του Ισημερινού. Ενα χρόνο μετά η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως μέρος του χρέους ήταν αποτέλεσμα διαφθοράς και παρανομιών, γεγονός που έδωσε στην κυβέρνηση της χώρας τη δυνατότητα να οδηγήσει τους πιστωτές της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και, τελικά, να διαγράψει μέρος του χρέους της.


Χ.Κ.
Produced by