08
ΜΑΡ

Στο 4,75% "τσίμπησε" το επιτόκιο


Στο 4,75% από 4,54% της προηγούμενης έκδοσης του Φεβρουαρίου, διαμορφώθηκε το επιτόκιο της έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, διάρκειας 26 εβδομάδων για ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που ολοκλήρωσε πριν από λίγη ώρα ο ΟΔΔΗΧ, μία ημέρα μετά την τριπλή υποβάθμιση από τη Moody's.

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,6 φορές, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 4,5 δις. ευρώ. Ο ΟΔΔΗΧ έκανε δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές σε ποσοστό 30% του αρχικού ζητούμενου ποσού, αντλώντας συνολικά κεφάλαια, ύψους 1,625 δις. ευρώ.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Δύο σκληρά τέστ , ένα σήμερα από τις αγορές και ένα την Παρασκευή κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες περνά η ελληνική οικονομία μέσα στην «εργάσιμη» εβδομάδα η οποία ξεκινά σήμερα.

Το οικονομικό επιτελείο για να μετρήσει την επίδραση της χθεσινής τριπλής υποβάθμισης από την Moody’s . Πεδίο δοκιμασίας θα είναι η σημερινή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων για 1,25 δις ευρώ που διενεργεί σήμερα το πρωί ο ΟΔΔΗΧ.

Μπορεί μεν τα έντοκα γραμμάτια να μην αποτελούν το πιο ασφαλή δείκτη για την εικόνα που έχουν οι αγορές για την χώρα μας αλλά είναι η μόνη που μπορεί να έχει το οικονομικό επιτελείο στην παρούσα χρονική συγκυρία κατά την οποία ο δανεισμός είναι «κλειδωμένος» στο δάνειο του μνημονίου.
Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός σε αυτή την φάση θεωρείται λίγο ως πολύ σίγουρος δεδομένου ότι η χώρα καλύπτει τις βασικές της χρηματοδοτικές ανάγκες από το δάνειο των 110 δις ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ και άρα έχει την ρευστότητα να αποπληρώνει βραχυπρόθεσμους τίτλους.

Ακόμη και χθες η δευτερογενής αγορά ομολόγων αντέδρασε αρνητικά μόνο για περίπου 20 λεπτά όταν διαδίδονταν η είδηση της υποβάθμισης . Τα spread έφτασαν για λίγο τις 917 μονάδες βάσεις για να προσγειωθούν για το υπόλοιπο της ημέρας στις 900 μονάδες όσο περίπου ήταν και την Παρασκευή .Οι ειδικοί της αγοράς τόνιζαν ότι η αντίδραση ήταν αμελητέα δεδομένου ότι η υποβάθμιση ήταν γνωστή εδώ και περίπου 10 ημέρες και στο υπουργείο οικονομικών.

Ωστόσο αν ξεπεραστεί το επιτόκιο της περασμένης δημοπρασίας που έφτασε το 4,6 % για τα 300 εκ ευρώ που ζητούσε τότε αγορές θα είναι ένα σαφές αρνητικό σήμα . Το όριο τίθεται από τον ΟΔΔΗΧ στο επιτόκιο που διατίθεται το δάνειο της ΕΕ και του ΔΝΤ . Αν περάσει το 5% θα υπάρξει πρόβλημα έλεγαν χθες από την Διαχείριση Δημοσίου Χρέους.

Στο τέλος της εβδομάδας έρχεται το επόμενο τέστ για το οικονομικό επιτελείο . Περίπου ένα μήνα μετά την αποχώρηση της τρόικας μετά και την Τρίτη αξιολόγηση του μνημονίου οι ελεγκτές έφυγαν κουνώντας το δάκτυλο για την κακή πορεία των εσόδων . Η πορεία των εσόδων που διέρρευσε ( όχι τυχαία ) μέσα στο Σαββατοκύριακο δείχνει κατακόρυφη πτώση σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10% Τα έσοδα κατά 870 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με αυτά που είχαν εισπραχθεί το 2010. Έφτασαν τα 7,9 δις. ευρώ έναντι 8,7 δις. ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί το περσινό διάστημα. Σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού ( προέβλεπε αύξηση 8,5%) η υστέρηση στα έσοδα ξεπερνά το 1,5 δις. ευρώ με τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ να αποτελούν τον βασικό υπαίτιο αυτής της κατάστασης.

Με αυτά τα δεδομένα ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να υποστηρίξει στις Βρυξέλλες το αίτημα της Ελλάδας για επιμήκυνση της περιόδους αποπληρωμής του δανείου και μάλιστα με μικρότερο επιτόκιο δανεισμού.. Οι Βρυξέλλες στήριξαν της Ελλάδα στην χθεσινή υποβάθμιση από την Moody’s η οποία προεξοφλούσε στην ανάλυσή της αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για ευνοϊκότερους όρους δανεισμού της Ελλάδας.

Την Παρασκευή όμως θα πρέπει να την διαψεύσουν δίνοντας έστω μια σαφή δέσμευση για τις προθέσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους των καρτών μελών του Ευρωπαϊκού Νότου . Μέχρι στιγμής οι ελληνικές προσδοκίες για κάτι τέτοιο είναι μάλλον μικρές.

Ανδρέας Δανός
Produced by