08
ΜΑΡ

Πιέσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στον απόηχο της υποβάθμισης


Πιέσεις προκαλεί στη δευτερογενή αγορά ομολόγων η χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας κατά τρείς βαθμίδες στην κατηγορία B1, από το διεθνή οίκο Moody's.

Το spread του 10ετούς ομολόγου, ενισχυόταν κατά 25 μονάδες βάσης, σε υψηλά δύο μηνών, έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund, στις 941 μονάδες βάσης.

Παρόλο που και πριν από την υποβάθμιση, τα ελληνικά ομόλογα είχαν περιέλθει στην "μη επενδυτική κατηγορία" (non investment grade), η χθεσινή απόφαση της Moody's, προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα για την δυναμική του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους και πιό συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του διεθνούς οίκου, "δημιουργούνται αμφιβολίες για το κατά πόσο η χώρα θα κατορθώσει να αποφύγει την αναδιάρθωση του Χρέους της, δεδομένης της απροθυμίας που δείχνει η Ε.Ε να προχωρήσει σε μία πιό αποφασιστική αντιμετωπίση του προβλήματος". Έτσι, στις 11.00 η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είχε φθάσει το 12,31% με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο επίπεδο του 9,03%.

Τα πενταετή ομόλογα διαπραγματευόνταν με απόδοση 13,8% και τα διετή 15,29%. Το ασφάλιστρο κινδύνου CDS κυμαίνονταν στο 10,29%. Χ.Ζ

Produced by