08
ΜΑΡ

S&P: Καταστροφικό το ενδεχόμενο ελληνικού default


Οι επιπτώσεις που θα είχε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν τόσο αρνητικές, που η ευρωζώνη θα κάνει ό,τι μπορεί για να την αποφύγει, σύμφωνα με στέλεχος της Standard & Poor's.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο Moritz Kraemer, επικεφαλής τμήματος κρατικού χρέους για την Ευρώπη, «ο αντίκτυπος θα ήταν τόσο καταστροφικός, που θα στηθεί κάθε γραμμή άμυνας, ώστε να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο».


«Πιστεύουμε πως εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, ο βαθμός ανάκτησης (recovery rate) για τους ομολογιούχους θα ήταν μεταξύ 30% και 50%», προσέθεσε.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε αντέκρουσε χθες την πρόταση του οικονομολόγου Κένεθ Ρόγκοφ για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. "Ο Rogoff πρότεινε οι αδύναμες οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης να κάνουν ένα διάλειμμα από την Ευρωζώνη . Έχω πει ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ με ποιό τρόπο θα λειτουργήσει αυτό", λέει ο κ. Σόιμπλε. Απευθυνόμενος δε στους Γερμανούς οικονομολόγους αναφέρει ότι " λείπει μια προσεκτική προσέγγιση στο ερώτημα τί θα σήμαινε για τη Γερμανία στην περίπτωση διάλυσης του Ευρώ. Οι περισσότεροι από τους οικονομολόγους αποφεύγουν να θέσουν αυτό το ερώτημα. Αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ισοδυναμούσε με αποτυχία του Ευρώ. Κάτι τέτοιο θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες", τονίζει ο κ. Σόιμπλε.

Ωστόσο, προσφάτως η Standard & Poor's προειδοποίησε ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας ενδέχεται να υποβαθμιστεί εάν ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης οδηγήσει τους δανειολήπτες σε αναδιάρθρωση του χρέους τους και ενδεχομένως επιβαρύνει τους ομολογιούχους σε περίπτωση χρεοκοπίας.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, καθώς θεωρούμε ότι η τρέχουσα δυναμική της αγοράς υποδηλώνει ότι η χώρα είναι πιθανή υποψήφια για χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ESM», αναφέρει η S&P.


Produced by