09
ΜΑΡ

Διαπραγμάτευση δίχως αύριo για το xρέος


 «Χρειαζόμαστε ένα χρέος που θα μπορούμε να αποπληρώσουμε» θα είναι το ζητούμενο της διαπραγμάτευσης του Πρωθυπουργού τόσο στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής όσο και στην τακτική σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 του μήνα.

Αυτό τόνιζε χθες ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου το οποίο παρακολούθησε και την έκτακτη και πολύ έντονη συνάντηση των υπουργών της Κυβέρνησης προχθές το βράδυ.

Κατά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα της καθαρής Δευτέρας οι υπουργοί της ελληνικής Κυβέρνησης άκουσαν για πρώτη φορά από το στόμα του υπουργού οικονομικών την πικρή αλήθεια . Το αργότερο μέχρι και το τέλος του χρόνου ( που δεν είναι και τόσο μακριά ) η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της και να πείσει τις αγορές να την δανείσουν και πάλι .

Κάτι τέτοιο είναι δυνατό μόνο με την ευρωπαϊκή βοήθεια η οποία πρέπει να έχει αποτέλεσμα πριν την αρχή του 2012 που η Ελλάδα υποχρεούται να βγεί για δανεισμό περίπου 20 δις ευρώ . Μια επιμήκυνση χρέους για πέντε ή 10 χρόνια δεν θα δώσει την λύση . Θα μειώσει των βάρος των λήξεων ύψους 70 δις ευρώ τόσο για το 2013 όσο και το 2014 αλλά δεν θα μειώσει το δυσβάσταχτο φορτίο των τόκων που προσθέτει συνεχώς νέο χρέος Οι τόκοι που θα πρέπει να πληρώσει το ελληνικό κράτος το 2013 φτάνουν τα 20 δις ευρώ δηλαδή το 9% του ΑΕΠ Τούτο υποτεθεί ότι το έτος αυτό η Ελλάδα θα καταφέρει σωρευτικό ρυθμό ανάπτυξης στο 3,1% του ΑΕΠ το 2012 και το 2013 . Η οικονομικές σχολές λένε ότι η αναλογία αυτή δεν δίνει ένα βιώσιμο χρέος ακόμη και αν επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα ( δηλαδή τα έσοδα να είναι όλη τη διάρκεια του έτους μεγαλύτερα από τις δαπάνες) της τάξης του 5,5% . Το χρέος θα συνεχίζει να αυξάνεται κατά 0,4% του ΑΕΠ .

Μια επιμήκυνση του χρέους με παράλληλη μείωση του επιτοκίου της τάξης του 1% του ΑΕΠ θα χαμήλωνε το ετήσιο βάρος των τόκων κατά περίπου 1 δις ευρώ αλλά η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής κατά 10 έτη θα δημιουργούσε νέο χρέος 40 δις μέχρι και τα 2023 όταν η Ελλάδα θα ξεχρέωνε τα 110 δις στο ΕΕ και ΔΝΤ εκτός βέβαια από τους τόκους που θα έπρεπε να πληρώνει για τα άλλα 2/3 του χρέους το οποίο στο μεταξύ θα έπρεπε να αναχρηματοδοτείται κανονικά .

Οι πρόχειροι αυτοί υπολογισμοί εξηγούν και την πίεση της ΕΕ για τις αποκρατικοποιήσεις μαμούθ των 50 δις ευρώ . Ένα τέτοιο ποσό μέχρι και το 2015 θα καθιστούσε βιώσιμο το ελληνικό χρέος το οποίο θα μειώνονταν περίπου στα 330 δις ευρώ( προβλέπεται να φτάσει χωρίς αποκρατικοποιήσεις στα 380 δις ευρώ ) δηλαδή στα επίπεδα του 2010 περιέχοντας όμως και τις ΔΕΚΟ και έχοντας επιτέλους βάλει σε λογαριασμό ασφαλιστικά ταμεία ΟΤΑ και νοσοκομεία που με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δημιουργούσαν κάθε χρόνο 5,5- 6 ευρώ νέου χρέους .

Μια επαναγορά ομολόγων ύψους 50 δις από το Ευρωπαϊκό μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τιμές αγοράς δηλαδή περίπου στο 50-55 % της τιμής ) θα έβγαζε εκτός διαπραγμάτευσης από τις αγορές περίπου 100 δις ευρώ ελληνικά κρατικά ομόλογα μειώνοντας το εξωτερικό χρέος της χώρας στα 250 -270 δις ευρώ ( ανάλογα με την χρονιά επαναγοράς ) δίνοντας την λύση που ζητά η Ελληνική Κυβέρνηση .

Μια τέτοια λύση «πακέτο» που θα περιέχει επιμήκυνση και επαναγορά χρέους θα αναζητήσει η ελληνική Κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας . Μια τέτοια λύση εκτιμάται ότι θα αναστρέψει οριστικά και την πολεμική των οίκων αξιολόγησης οι οποίοι με πρώτη Moody’s έχουν σπεύσει να προεξοφλήσουν την αποτυχία .

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία απλώς θα συντηρήσουν την καθοδική πορεία του ελληνικού χρέους . Δεν θα αναστρέψουν από μόνες τους την αυξητική του δυναμική .

Ανδρέας Δανός
Produced by