09
ΜΑΡ

Φοροδιαφυγή - θυσίες μισθωτών και συνταξιούχων: Σημειώσατε 1!


Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δέχθηκαν το 2010, ολομέτωπη δημοσιονομική… επίθεση για να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» του Προϋπολογισμού, τόσο από τις περικοπές μισθών και συντάξεων όσο και από την «ασήκωτη» αύξηση των εμμέσων φόρων.

Οι θυσίες τους όμως δεν έπιασαν τόπο καθώς όσα εξοικονόμησε το δημόσιο από τις περικοπές μισθών και συντάξεων απορροφήθηκαν από την… μαύρη τρύπα της φοροδιαφυγής. Εάν η κυβέρνηση είχε λάβει σοβαρά μέτρα κατά των φοροφυγάδων, θα μπορούσε να είχε αποφύγει την «επίθεση» στα εισοδήματα των μεσαίων και μικρών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με έκθεση της Alpha Bank, εκτιμάται ότι το Δημόσιο έχασε από την αύξηση της φοροδιαφυγής το 2010 επιπλέον έσοδα της τάξης των 2,1 δισ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι οι απώλειες εσόδων από την αύξηση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ και από την αύξηση της φοροδιαφυγής στον φόρο εισοδήματος υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι αθροιστικά το Δημόσιο έχασε όσα περίπου «κέρδισε» από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και την περικοπή των δώρων των Χριστουγέννων και των επιδομάτων Πάσχα και θερινής αδείας (από την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού προκύπτει ότι από την περικοπή επιδομάτων και 13ου και 14ου μισθού το Δημόσιο εξοικονόμησε 1,100 δισ. και από τις περικοπές στις συντάξεις 1,5 δισ. ευρώ).
Επιπρόσθετα, η διαρροή εσόδων της τάξης των 2,1 δισ. από την έξαρση της φοροδιαφυγής ήταν σχεδόν διπλάσια από τα χρήματα που εισέρευσαν στα κρατικά ταμεία το 2010 από τις αυξήσεις στον ΦΠΑ και τους φόρους στα υγρά καύσιμα, ποτά και τσιγάρα καθώς οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν στο 1,250 δισ. ευρώ.
Οι αναλυτές της Alpha Bank εκτιμούν ότι μια ικανοποιητική μείωση της φοροδιαφυγής θα απέφερε στα δημόσια ταμεία πρόσθετα έσοδα 7,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Επίσης, υπολογίζουν ότι συνολικά η εμφανής φοροδιαφυγή και απώλεια εσόδων σε ετήσια βάση από το ΦΠΑ και τους φόρους εισοδήματος και περιουσίας υπερβαίνει τα 12 δισ. ευρώ ετησίως (5 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ και 7 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος και περιουσίας) και συμπεραίνουν ότι με μια ικανοποιητική σταδιακή μείωση της φοροδιαφυγής μέχρι το 2014 θα επιτυγχάνονταν μείωση του ελλείμματος της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας που σε σχετική μελέτη υπολογίζουν σε 9 δισ. ευρώ την απώλεια εσόδων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Εθνικής το συνολικό περιθώριο αύξησης εσόδων εκτιμάται στα 9 δισ. ευρώ ετησίως ή 3,8% του ΑΕΠ, τα οποία θα επαρκούσαν να καλύψουν περισσότερο από το 1/3 της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται για την περίοδο 2010-2014 αντιστοιχώντας σε μία διεύρυνση της φορολογικής βάσης της τάξης των 50 δισ. ευρώ περίπου.

Τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα υστερούν κατά 5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ του μέσου όρου της Ευρωζώνης (21% έναντι 26% για την Ευρωζώνη , κατά μέσο όρο, την τελευταία δεκαετία, μη συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης) με την υστέρηση να είναι περισσότερο αισθητή στο σκέλος των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Σκληρό φοροκυνηγητό για 8 δισ. ευρώ


Σκληρό φοροκυνηγητό ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος από τα επιπλέον έσοδα ύψους 8 δισ. ευρώ που χρειάζεται να βρει για να καλύψει τις ανάγκες του μνημονίου για την περίοδο 2012 - 2015.

Για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής την περίοδο 2012-2015 θα πρέπει να περικοπούν περαιτέρω οι δαπάνες κατά 14 δισ. ευρώ και να αυξηθούν τα έσοδα κατά 8 δισ. ευρώ. Οι περικοπές δαπανών θα αφορούν κυρίως μισθούς και κοινωνικά επιδόματα.

Τα περιθώρια όμως στο σκέλος των εσόδων όμως είναι εξαιρετικά περιορισμένα ,δεδομένης της εξαιρετικά μειωμένης φοροδοτικής ικανότητας των επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα μέτρα του 2010 και 2011 αλλά και την μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

Πως είναι όμως δυνατό να εξασφαλίσει το κράτος πρόσθετα έσοδα ύψους 8 δισ. από ένα τομέα στον οποίο έχει αποτύχει παταγωδώς κατά το παρελθόν;
Μια πρώτη κίνηση θα είναι η ενίσχυση των τεκμηρίων διαβίωσης και το φοροκυνηγητό που ετοιμάζεται να εξαπολύσει μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου με στόχο να είσπραξη περίπου 3-4 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετία ( 2011-2015 ).

Ένα δεύτερο μέτρο θα είναι η αύξηση κατά 400 εκατ. ευρώ το χρόνο της φορολογίας από τα νέα τυχερά παιχνίδια και τα οποία θα εγκατασταθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου. Αλλά 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση αναμένει το υπουργείο Οικονομικών από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων η οποία θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις η μία μέσα στο καλοκαίρι και η δεύτερη από τις αρχές του 2012.

Νέα αύξηση των εμμέσων φόρων

To αναθεωρημένο Mνημόνιο περιλαμβάνει άγριες καταστάσεις αυξήσεων της έμμεσης φορολογίας. Ο στόχος που τίθεται για την είσπραξη πρόσθετων εσόδων από την αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, με την οποία θα διπλασιασθεί από το χειμώνα του 2011 η τιμή του, φθάνει τα 720 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των επιδομάτων θέρμανσης που θα καταβληθούν στους ασθενέστερους. Το ύψος του ποσού δείχνει, ότι το επίδομα θέρμανσης θα είναι αστείο και περιορισμένο σε μικρό αριθμό νοικοκυριών, ενώ οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες θα αρχίσουν να… παγώνουν από αυτό το φθινόπωρο. Ακόμη και τα αναψυκτικά και οι χυμοί (μη αλκοολούχα ποτά) θα γίνουν απλησίαστα, καθώς περιλαμβάνεται στο νέο Μνημόνιο δέσμευση της κυβέρνησης να επιβάλει πρόσθετο φόρο κατανάλωσης, για την είσπραξη 300 εκατ. ευρώ το 2012.

Produced by