09
ΜΑΡ

Προλάβετε την «κεραμίδα» της αύξησης των αντικειμενικών


Κεραυνός εν αιθρία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ήταν η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, έως 60% παρά την περσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας - μετά από προσφυγή των κατοίκων - που τις μείωνε.

Σύμφωνα με το υπουργείο η αναπροσαρμογή αυτή έγινε λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της αγοράς όπως είναι σήμερα, άρα πλέον οι αντικειμενικές εξισώνονται με τις εμπορικές. Και όλα αυτά πριν ανακοινωθεί η αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές τιμές, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο 2ο εξάμηνο του έτους.

Η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές, αναμένεται να αυξήσει σε πολλές περιοχές τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, τις γονικές παροχές, τα έξοδα συμβολαίου, την αμοιβή συμβολαιογράφων και νομικών ενώ θα αυξήσει κατά πολύ και τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα 120 τ.μ., με αντικειμενική αξία 318.000 ευρώ και εμπορική 384.000, το οποίο δεν αγοράζεται ως πρώτη κατοικία, από 31.400 ευρώ που πληρώνει σήμερα ο αγοραστής, με την εξίσωση των τιμών θα πληρώσει 38.000 μόνο για την μεταβίβαση.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών εκτιμάται ότι σε μέσα επίπεδα θα κυμαίνεται στο 50% με 60%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνει και το 200%!
Αυτό σημαίνει ότι και η αύξηση του βασικού αφορολογήτου ορίου για τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές δεν θα είναι μεγαλύτερη του 50%.

Συνεπώς το αφορολόγητο για κληρονομιές από τους γονείς προς τα παιδιά ή τις συζύγους καθώς και για γονικές παροχές θα αυξηθεί από 95.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 140.000 με 150.000 ευρώ. Σήμερα, σε κληρονομιές και γονικές παροχές ακινήτων που υπερβαίνουν σε αντικειμενική αξία το αφορολόγητο όριο των 95.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής τέλους συναλλαγών 1% επί του τμήματος της αξίας που υπερβαίνει το όριο αυτό.

Προλάβετε…

Αυτοί που θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων, για απόκτηση πρώτης ή άλλης δευτερεύουσας κατοικίας με αγορά, γονική παροχή ή δωρεά μέχρι την ανακοίνωση και την ημερομηνία εφαρμογής των νέων αντικειμενικών τιμών θα βγουν τελικά κερδισμένοι, γιατί θα γλιτώσουν το επιπλέον καπέλο του φόρου.

Ιδιαίτερα για την πρώτη κατοικία, εκείνο που πρέπει να προσέξουν όλοι είναι η επιφάνειά της και η αξία της.

Αν, δηλαδή, η προς απόκτηση πρώτη κατοικία είναι επιφάνειας έως 120 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ, το κίνητρο να γίνει νωρίτερα είναι μεγαλύτερο, καθώς απαλλάσσονται από το «πόθεν έσχες».

Το όφελος, δηλαδή, γι’ αυτή την κατηγορία υποψήφιων αγοραστών πρώτης κατοικίας είναι διπλό. Το ένα η απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» και το άλλο ότι θα προλάβετε τις αυξήσεις των αντικειμενικών πληρώνοντας λιγότερο φόρο.

Ντόμινο αυξήσεων αναμένεται να προκαλέσει σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών. Πιο αναλυτικά θα επιβαρύνει:

- Τον ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες. Σε κάθε περίπτωση πώλησης νεόκτιστου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας, που δεν προορίζεται για πρώτη κατοικία, η τελική τιμή πώλησης επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23%, ο οποίος υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας του πωλούμενου ακινήτου.

- Τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε φορολογούμενους που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ. Ο ΦΑΠ επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως 1% στη συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεων οικοπέδων εφόσον ξεπερνά το όριο των 400.000 ευρώ. Πολλοί φορολογούμενοι με ακίνητα των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία είναι σήμερα χαμηλότερη των 400.000 ευρώ και συνεπώς απαλλάσσονται από τον φόρο, ενδέχεται με τις αυξήσεις των αντικειμενικών να κληθούν να πληρώσουν.

- Τον φόρο μεταβίβασης. Υπολογίζεται με συντελεστή 10% για το τίμημα της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου πάνω από τις 20.000 ευρώ. Επιπλέον θα έχουμε επιβαρύνσεις και για την πρώτη κατοικία η οποία σήμερα είναι αφορολόγητη έως του ποσού των 200.000 ευρώ για τον άγαμο και των 250.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο. Μετά το αφορολόγητο επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 10% επί της αντικειμενικής.

- Τον φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Και εδώ υπάρχουν αφορολόγητα όρια κατά περίπτωση και στη συνέχεια οι πράξεις φορολογούνται με συντελεστές από 1% έως και 20%, ανάλογα και με τον βαθμό συγγένειας.

- Τον φόρο εισοδήματος με βάση τα νέα τεκμήρια. Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν κατοικίες σε περιοχές στις οποίες σήμερα η αντικειμενική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο είναι κατά τι χαμηλότερη των 2.800 ευρώ, αναμένεται να επιβαρυνθούν με «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» αυξημένες κατά 40% σε κάθε περίπτωση κατά την οποία η νέα αντικειμενική αξία ανά τ.μ., η οποία θα προκύψει μετά την αύξηση που θα επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών, είναι μεγαλύτερη από το όριο των 2.800 ευρώ.

- Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ. Υπολογίζεται με συντελεστές 0,025% έως 0,035% επί του γινομένου που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας ανά τετραγωνικό μέτρο, επί τα τετραγωνικά μέτρα και επί τον συντελεστή παλαιότητας.

- Την κατάρτιση των συμβολαίων. Τα τέλη και τα δικαιώματα υπέρ δικηγόρων και συμβολαιογράφων υπολογίζονται με συνολικό συντελεστή 1,5%-2% περίπου επί της αντικειμενικής αξίας κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

Produced by