09
ΜΑΡ

Όλι Ρεν: Κατεστημένα και καθυστερήσεις απειλούν τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας


Για κατεστημένα συμφέροντα, προνομιούχους και καθυστερήσεις, που εμποδίζουν τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, αλλά και για την ανάγκη άμεσων και μαζικών ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων ώστε να υποχωρήσει το έλλειμμα φέτος ακόμα πιο κάτω και από τον προβλεπόμενο στόχο του 8%, που ορίζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο , έκανε λόγο ο Επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, έπειτα από παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Παράλληλα, ο κ. Ρεν σημείωσε πως, ενόψει των Συνόδων του Συμβουλίου Κορυφής του Μαρτίου, είναι κρίσιμο να αποφασιστεί τόσο η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που χορηγείται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα όσο και η επανεξέταση των επιτοκίων. Στην ερώτησή του ο κ. Παπανικολάου θέλησε να πληροφορηθεί την θέση της Επιτροπής για την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ A. Γκουρία, σχετικά με την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Φιλανδός Επίτροπος συνέδεσε την δήλωση του ΟΟΣΑ με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και έκανε λόγο για καθυστερήσεις σε πολλές σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα για την εξυγίανση και την βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα και της ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα, χαρακτήρισε καμπή το 2011 για την Ελλάδα και επανέλαβε την ανάγκη εξεύρεσης 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, αλλά και τη σημασία που οφείλει να προσδώσει η χώρα στην προσέλκυση επενδύσεων και στις εξαγωγές.

Από την πλευρά του ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Η αναφορά του Επιτρόπου σε κατεστημένα και η ιδιαίτερα εμφατική επιμονή του σε ιδιωτικοποιήσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις προλειαίνουν το έδαφος για νέα μέτρα. Στον απόηχο της απαράδεκτης από τον οίκο Moody's μείωσης της ελληνικής χρηματοπιστωτικής ικανότητας στα επίπεδα της Αγκόλας, αλλά και ενόψει της αυξανόμενης πίεσης της αγοράς στις χώρες της Ευρωζώνης, είναι προφανές ότι η απλή συζήτηση και οι γενικές διαπιστώσεις επί του ελληνικού προβλήματος στα επερχόμενα Συμβούλια Κορυφής δεν αποτελούν λύσεις. Η Ευρώπη καλείται, έστω και αργοπορημένα, να καταρτίσει έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την οριστική αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων των κρατών μελών».
Produced by