09
ΜΑΡ

Προγράμματα απασχόλησης ως ανάχωμα στην ανεργία


Με στόχο την ανάσχεση της ανεργίας και …όχημα των ΟΑΕΔ η Κυβέρνηση ρίχνει στην μάχη των αριθμών νέα καινοτόμα προγράμματα συνολικού ύψους 845 εκατ. Ευρώ μέσω των οποίων υπολογίζεται να ωφεληθούν 192.000 άνεργοι.

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας υπαραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών στο μέτωπο της ανεργίας και τις απασχόλησης αναφέροντας ότι αν δεν είχαν υλοποιηθεί τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα είχαμε ανεργία που θα ξεπερνούσε το 17%. Μάλιστα όπως είπε ελπίζει σε συγκράτηση της ανεργίας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες όταν «ξεδιπλωθούν» οι νέες καινοτόμες δράσεις. Όπως είπε η κα Λ. Κατσέλη, μέσω των 30 προγραμμάτων που ήδη εφαρμόζονται από το 2010 μέσω ΟΑΕΔ, υπάρχει ανάσχεση της ανεργίας κατά τουλάχιστον τρεις ποσοστιαίες μονάδες!! «Τα προγράμματα αυτά είναι αμυντικά και δεν λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας» αναγνώρισε ωστόσο η υπουργός Εργασίας.

Πάντως η κα Κατσέλη επεσήμανε ότι πέραν της προσωρινής ανακούφιοσης των ανέργων και της συγκράτησης της ανεργίας το στοίχημα, όπως είπε όλων αυτών των δράσεων, είναι «να πυροδοτήσουν νέες καινοτόμες αναπτυξιακές δράσεις σε τοπικό επίπεδο ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας». Από την άλλη ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης στάθηκε στα χρήματα που δαπανά το κράτος για τους ανέργους τονίζοντας ότι «κάθε άνεργος στοιχίζει στο σύστημα 1.000 ευρώ μηνιαίως». Αναλύοντας δε αυτή τηνη τοποθέτηση ανέφερε ότι τα 550 ευρώ (εκ των 1.000) αφορούν τις εισφορές που θα εισέπρατταν τα ταμεία, εάν ο άνεργος απασχολούνταν και 454 ευρώ αναλογούν στο επίδομα ανεργίας που δίδεται σε κάθε επιδοτούμενο άνεργο.

Προγράμματα Κοινωνικής εργασίας

Υπό το βάρος της ανακοίνωσης από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ότι το μήνα Δεκέμβριο 2010 το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο δυσθεώρητο 14% ενώ η καθίζηση του αριθμού των απασχολούμενου δυναμικού της χώρας συνεχίζεται, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εγκαινίασε ουσιαστικά μία νέα μορφή απασχόλησης, την Κοινωνική Εργασία. Μέσω αυτής της δράσης που αναμένεται να κοστίσει στον ΟΑΕΔ 280 εκατ. Ευρώ και να ωφεληθούν 55.000 άνθρωποι, δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους, υποαπασχολούμενους αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες να προσφέρουν κοινωφελείς εργασίες αμειβόμενοι με το ποσό των 625 ευρώ μηνιαίως το οποίο θα το λαμβάνουν ως επίδομα κοινωνικής εργασίας ενώ θα καλύπτονται και οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Αυτή η κοινωνική εργασία θα έχει ορίζοντα 5 μηνών με τους εντασσόμενους στο πρόγραμμα να απασχολούνται σε έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κας Κατσέλη το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με σύμβαση που θα υπογραφεί στην επόμενη εβδομάδα, ενώ περιοχές προτεραιότητας σύμφωνα με το υπουργείο θεωρούνται τα αστικά κέντρα που πλήττονται από υψηλά νούμερα ανεργίας.

Τοπικά σύμφωνα απασχόλησης

Η δεύτερη μεγάλη δράση που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο αφορά στα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας θα υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας του υπουργείου με τις 13 περιφέρειες της χώρας για την προώθηση της απασχόλησης. Υπολογίζεται ότι στα εν λόγω προγράμματα θα ενταχθούν περί τους 37.000 ανέργους ενώ αναμένεται να δαπανηθούν περίπου 190 εκ ευρώ. Ωφελούμενοι θα είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, άνεργοι νέοι επιστήμονες, νέοι αγρότες. Θα αφορά στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας καθώς και στην προετοιμασία νέων ανταγωνιστικών προγραμμάτων με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Βέβαια το συγκεκριμένα πρόγραμμα θα ξεκινήσει το ερχόμενο Ιούλιο αλλά ανακοινώθηκε σήμερα προφανώς για λόγους επικοινωνιακής σκοπιμότητας που αφορά κυρίως στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ποσοστό ανεργίας.

Οι άλλες δράσεις του ΟΑΕΔ

Παράλληλα τάχιστα θα ξεκινήσουν, όπως τουλάχιστον ανέφερε η κα Κατσέλη, πέντε νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ (ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα) από τα οποία αναμένεται να ωφεληθούν 100.000 εργαζόμενοι ή άνεργοι. Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων αυτών φθάνει τα 375 εκατομμύρια ευρώ.

Τα προγράμματα αυτά είναι:

-«επιταγή επανένταξης» με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους.

-απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, και την διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών.

-Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και την απασχόληση απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, με θεωρητική εκπαίδευση και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Τζώρτζης Ρούσσος

Produced by