09
ΜΑΡ

Παραίτηση- "Βόμβα"


 Το αποκορύφωμα μιας πολύμηνης κόντρας μεταξύ του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Γενικού Γραμματέα φορολογίας κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλου ήταν η παραίτηση του δεύτερου επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους».

Η αφορμή δόθηκε σύμφωνα με κύκλους του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα από την προετοιμασία των μέτρων για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο 2012 -2015 και ειδικά τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα που σχεδιάζονταν με τις οποίες ο κ. Γεωργακόπουλος ήταν εντελώς αντίθετος.

Ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας είχε κάνει υπόμνημα 70 σημείων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και κατά συνέπεια τον περιορισμό των περικοπών που θα απαιτούσε το μνημόνιο .

Στις επιστολές που έστειλε χθες τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στον υπουργό Οικονομικών υποβάλλοντας την παραίτηση του διαμαρτύρονταν γιατί οι εισηγήσεις του έπεφταν στο κενό και η φοροδιαφυγή οργίαζε . Μάλιστα πληροφορίες θέλουν την επιστολή προς τον κ. Παπακωνσταντίνου να είναι πολύ πιο γλαφυρή από αυτή που έστειλε στον κ Παπανδρέου εξηγώντας επι προσωπικού τους λόγους της αποχώρησής του.

Η ατμόσφαιρα μεταξύ υπουργού και γενικού γραμματέα ήταν τεταμένη από τον Δεκέμβριο του 2009 που διορίστηκε ο κ. Γεωργακόπουλος . Λίγες εβδομάδες μετά την κατάθεση του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου τον Απρίλιο του 2010 οι δύο άντρες δεν αντάλλασαν ούτε καλημέρα.

Μια φασαρία για τα έσοδα του πρώτου διμήνου του έτους τα οποία εμφανίζουν κάθετη πτώση 10% σε συνδυασμό και με την διαφωνία για το μνημόνιο 4 έφερε την οριστική ρήξη και την υποβολή της παραίτησης του κ. Γεωργακόπουλου.

Πάντως μέχρι το βράδυ κύκλοι του υπουργείου οικονομικών αρκούνταν να τονίζουν ο κ. Γεωργακόπουλος «υπέβαλλε την παραίτησή του η οποία και έγινε δεκτή».

Α.Δ.
Produced by