10
ΜΑΡ

Πογκρόμ ΕΒΕΑ κατά του παραεμπορίου


της Άννας Αραμπατζή

Διαστάσεις επιθετικού καρκίνου έχει λάβει το παραεμπόριο το οποίο «κοστίζει» 6 δις σε φορολογικά έσοδα και 25 δις λιγότερη ρευστότητα στην αγορά.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, το 20% των παράνομων προϊόντων στο σύνολο της Ε.Ε κατασχέθηκαν στην Ελλάδα το 2009, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 1/5 του συνόλου της Ένωσης.


Το Επιμελητήριο συνεχίζει την εκστρατεία κατά του παραεμπορίου, την οποία έχει ξεκινήσει από το 2006 και βγάζει από τη φαρέτρα του διαφημιστικά σποτάκια και αφίσες για να ευαισθητοποιήσει σε πρώτη φάση το κοινό. Ωστόσο αναμένεται ακόμα η ίδρυση του σώματος δίωξης παραεμπορίου στην οποία είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση και εμπλεκόμενοι φορείς το καλοκαίρι.

Ένα ακόμα όπλο που χρησιμοποιείται είναι οι «ντετέκτιβς» που προσλαμβάνουν μεγάλες εταιρίες και υπό την καθοδήγηση του ΕΒΕΑ στρέφουν τις Αρχές στις αποθήκες όπου στεγάζονται παράνομα προϊόντα.

«Ο καλύτερος καταδότης φαινομένων παραεμπορίου, είναι ο επιχειρηματίας που γειτνιάζει με τέτοιες αποθήκες», τόνισε ο κ. Μίχαλος, αλλά όπως προσέθεσε, «αποφεύγει να αποτανθεί στις αρχές».

Πρόσφατα, τα Χριστούγεννα, εντοπίστηκε αποθήκη με παράνομα προϊόντα και μόλις ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός τους ξεπερνούσε τα 2 εκατομμύρια! Το νούμερο είναι αστρονομικό και οι επιπτώσεις που θα είχε η διοχέτευση τους στην αγορά ανάλογες.

Ο κ. Μίχαλος έθεσε και θέμα έντασης του τελωνειακού ελέγχου, καθώς η χώρα λειτουργεί και ως «διαμετακομιστικό κέντρο». Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση εντοπισμού προϊόντων απομίμησης brand που στην Ελλάδα δεν είναι γνωστό και είχε ως προορισμό χώρες της Βόρειας Ευρώπης, πιθανότατα. «Πρέπει να δέσουμε τον τελωνειακό έλεγχο, αν δεν γίνει αυτό, δεν θα τα καταφέρουμε», τόνισε. Αξίζει να σημειωθεί ότι προϊόντα με προέλευση την Ιταλία δεν περνούν από τελωνειακό έλεγχο, καθώς ανήκει και αυτή στην ΕΕ.

«Η αντιμετώπιση του παραεμπορίου είναι θέμα πολιτικής απόφασης και σωστού δυναμικού για να το αντιμετωπίσει», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και προσθέτει πως στόχος είναι η παραεμπορική δράση και όχι οι μετανάστες, που είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας.


Από την πλευρά του ο υφυπουργός κ. Ντίνος Ρόβλιας, χαιρέτισε τη δράση του ΕΒΕΑ και τόνισε πως « μπορούμε και θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Η αγορά αναδιατάσσεται, ο καταναλωτής θα ξαναγίνει καταναλωτής».

Σύμφωνα με το ΕΒΕΑ:


Τη δεκαετία 1999-2009, ο αριθμός των παράνομων προϊόντων που κατασχέθηκαν στα τελωνεία της Ε.Ε. υπέρ τετραπλασιάστηκε, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, από τα 25 εκατομμύρια προϊόντα στα σχεδόν 118 εκατομμύρια, με κορύφωση το 2008 όπου τα κατασχεμένα παράνομα προϊόντα πλησίασαν τα 179 εκατομμύρια. Την αντίστοιχη περίοδο, ο αριθμός των προϊόντων που κατασχέθηκαν στον Ελλαδικό χώρο παρουσίαζε σημαντικές διακυμάνσεις. Οι 23 χιλιάδες κατασχεμένων προϊόντων του 1999 αυξήθηκαν στα 5 και στα 6 εκατομμύρια το 2000 και το 2001 αντίστοιχα, για να ακολουθήσουν φθίνουσα πορεία τα δυο επόμενα έτη, καταλήγοντας το 2004 σε μόλις 152 χιλιάδες. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι το 2004 ήταν περίοδος Ολυμπιακών Αγώνων, συνεπώς θα περίμενε κανείς ο αριθμός των κατασχεμένων προϊόντων να άγγιζε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αντιθέτως, ο αριθμός αυτός ήταν ο χαμηλότερος που σημειώθηκε από το 2000 και έπειτα.

Το 2005, η αύξουσα πορεία των κατασχέσεων παράνομων προϊόντων επανήλθε, ενώ το 2006, πλησιάζοντας τα 26 εκατομμύρια, σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κατασχέσεων της δεκαετίας. Η αύξουσα πορεία αυτή όμως διήρκησε λίγο. Το 2007 τα κατασχεμένα προϊόντα έφτασαν μόλις τα 5 εκατομμύρια, ενώ το 2008 μειώθηκαν περαιτέρω στα 3,6 εκατομμύρια. Η δεκαετία έκλεισε με το 2009 να σημειώνεται ένας επίσης μεγάλος αριθμός κατασχεμένων προϊόντων, ο οποίος ανήλθε στα 22 εκατομμύρια.

Τις περιόδους όπου κατασχέθηκαν τα περισσότερα παράνομα προϊόντα της δεκαετίας στην Ελλάδα, το 2006 και το 2009, οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούσαν στο 20% -κατά προσέγγιση- του συνόλου των κατασχεμένων προϊόντων της Ε.Ε. Το γεγονός αυτό, προσδίδει την ξεκάθαρη κατεύθυνση της παραοικονομίας προς τον Ελλαδικό χώρο, η οποία τροφοδοτεί τις παράνομες αγορές αποτελώντας σημαντικό πλήγμα στο νόμιμο επιχειρείν. Έρευνες που εστιάζουν στο 2009, σημειώνουν την Κίνα ως την χώρα από την οποία προέρχονται τα περισσότερα παράνομα προϊόντα στην Ε.Ε. με ποσοστό 56%, ενώ τα Αραβικά Εμιράτα ακολουθούν στην δεύτερη θέση με ένα κατά πολύ μικρότερο ποσοστό που μόλις φτάνει το 17%. Στην τρίτη και στην τέταρτη θέση ακολουθούν η Τουρκία και η Αίγυπτος με ποσοστά 6% και 5,3% αντίστοιχα, ενώ η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με το Χονγκ Κονγκ να σημειώνει ποσοστό 3,3%. Τα ποσοστά της δεύτερης πεντάδας κυμαίνονται από 2,7% έως 1% όπου συγκαταλέγονται οι Ταϊβάν, ΗΠΑ, Ινδία και Ιταλία, καθώς επίσης και όλες εκείνες οι χώρες οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των 26 χωρών του δείγματος. Με το 20% των παράνομων προϊόντων στο σύνολο της Ε.Ε να κατάσχονται στη Ελλάδα το 2009, είναι σε θέση να διαπιστώσει κανείς ότι διατηρείται κατά προσέγγιση παρόμοια διαμόρφωση και στην περίπτωση της Ελλάδας, στα ποσοστά των χωρών από τις οποίες προέρχονται τα παράνομα προϊόντα.

Επιπλέον, το 2009 ο όγκος των εισαγωγών προϊόντων στην Ελλάδα αναλογούσε στο 1,7% του συνόλου των εισαγωγών που σημείωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ποσοστό που διατηρήθηκε κατά προσέγγιση καθ’ όλη την προηγούμενη δεκαετία. Σε συνάρτηση με το γεγονός ότι τα παράνομα προϊόντα που κατασχέθηκαν στην Ελλάδα το 2009 πλησίασαν το 20% του συνόλου των παράνομων προϊόντων της Ε.Ε., είναι σε θέση να διαπιστώσει κανείς την δυσαναλογία που επικρατεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. σχετικά με το σύνολο των εισαγωγών και τα παράνομα προϊόντα που διακινούνται. Οι εισαγωγές προϊόντων σημείωσαν ένα πολύ μικρό ποσοστό, μόλις το 1,7% του συνόλου των εισαγωγών της Ε.Ε., ενώ τα παράνομα προϊόντα που κατασχέθηκαν στην Ελλάδα άγγιξαν το 20%, ή αλλιώς το 1/5, του συνόλου της Ε.Ε.


Έρευνες Εθνικών και Διεθνών οργανισμών αποτιμούν τον όγκο του παρεμπορίου στα 20-25 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν το γεγονός αυτό συσχετιστεί με τον όγκο των εισαγωγών του 2009 οι οποίες ανήλθαν στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, τότε διαπιστώνει κανείς ότι το 1/3 των προϊόντων που εισήλθαν στην χώρα ήταν παράνομα. Τα προαναφερθέντα μεταφράζονται σε, 25 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερη ρευστότητα στην Ελληνική αγορά, 6 δισεκατομμύρια ευρώ απώλειες φορολογίας με τον φορολογικό συντελεστή στο 23%, 30% των χρημάτων που δαπανούν οι Έλληνες καταναλωτές για τα εισαγόμενα προϊόντα τροφοδοτούν την παραοικονομία και οι συνέπειες δεν σταματούν μόνο εκεί. Τα παράνομα προϊόντα αποτελούν υποκατάστατα των προϊόντων που παρέχονται από τις νόμιμες επιχειρήσεις. Με την ζήτηση στα παράνομα αυτά προϊόντα να αυξάνεται συνεχώς, μειώνονται τα έσοδα, και κατά συνέπεια ένα μεγάλο μέρος των κερδών, των νομίμων επιχειρήσεων, γεγονός που οδηγεί ακόμα και στον τερματισμό της λειτουργίας τους. Αυτό σημαίνει αύξηση της ανεργίας, περαιτέρω απώλειες για το κράτος λόγω της αδυναμίας είσπραξης φόρων τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τα φυσικά πρόσωπα, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία, αύξηση των επιδομάτων ανεργίας άρα και αύξηση των κρατικών εξόδων, αλλά και δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού και ολιγοπωλειακών τάσεων, καθώς μειώνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις επιμέρους γεωγραφικές αγορές, γεγονός το οποία θα επιβαρύνει επιπρόσθετα το καταναλωτικό κοινό.

Το  

Το ΕΒΕΑ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τον αγώνα που έχει ξεκινήσει για την πάταξη του παραεμπορίου. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει σημαντικές επιτυχίες από τις Διωκτικές Αρχές, με αποτέλεσμα να έχουν κατασχεθεί εκατοντάδες χιλιάδες απομιμήσεις προϊόντων, η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ με βάση τις εκτιμήσεις της ελληνικής αστυνομίας.


Produced by