10
ΜΑΡ

Παπανδρέου: Όχι στην αναδιάρθρωση


Αποφασιστικοί παράγοντες θα είναι, κατά τον πρωθυπουργό, η επιμήκυνση αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν δοθεί από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για να εγγυηθούν, την συνέχιση της επίτευξης των ελληνικών στόχων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, διεμήνυσε πως η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρώπης και προσέθεσε πως:

«Μια αναδιάρθρωση θα επιβάρυνε την υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, θα οδηγούσε στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και θα προκαλούσε μια χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε ένα μεγάλο αριθμό αγορών ομολόγων άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον, μια αναδιάρθρωση θα σήμαινε την άμεση και ουσιαστική οικονομική ζημία των συνταξιοδοτικών ταμείων στην Ελλάδα, τα οποία έχουν επενδύσει τις οικονομίες των συμπολιτών μας σε κρατικά ομόλογα . Πρόκειται για ένα πολύ βαρύ τίμημα, εφόσον υπάρχει μια άλλη εναλλακτική λύση. Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών τραπεζών, των Ελλήνων πολιτών, αλλά ούτε και της ευρωπαϊκής οικονομίας».


Σχετικά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «Δεν πρέπει να αποτύχουμε. Πρέπει να πάρουμε αρκετά θαρραλέα και ικανά μέτρα ώστε να τεθεί ένα τέλος σε αυτόν τον κύκλο αστάθειας και αβεβαιότητας. Οι χρηματαγορές έχουν συνειδητοποιήσει ότι μια τέτοιου είδους αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επαναφορά της κρίσης».
Produced by