11
ΜΑΡ

Επιμήκυνση της αγωνίας για την τύχη του χρέους


 Επιμήκυνση αλλά μόνο στην αγωνία της ελληνικής Κυβέρνησης προσφέρουν οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι επικεφαλείς των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων στις εκκλήσεις για λύση «πακέτο» που αναζητούν κατά την περιοδεία τους στην Ευρώπη ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η πολυπόθητη επιμήκυνση με παράλληλη μείωση των επιτοκίων είναι σχεδόν δεδομένη . Οι όροι της όμως γίνονται όλο και περισσότεροι και όλο και πιο σκληροί αφού όπως φαίνεται οι ισχυροί της Ένωσης δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ότι το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα .

Τόσο ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικών και νομισματικών θεμάτων κ. Όλι Ρεν όσο και κ. Άνχελα Μέρκελ κρύφτηκαν τώρα πίσω από την δέσμευση για αποκρατικοποιήσεις 50 δις μέχρι το 2015 και 15 δις ευρώ για την διετία 2011- 2012..

Εκτός αυτού κοινοτική πηγή τόνιζε χθες ότι εκτός από την μείωση του χρέους που θα καταφέρει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεις στην σημερινή Άτυπη Σύνοδο Κορυφής θα τεθεί και ως υποχρέωση και η μείωση των παραγόντων που το αυξάνουν . Με άλλα λόγια την μείωση του δημοσίου τομέα η οποία θα πρέπει να είναι ταχύτερη από τους ρυθμούς του μνημονίου . Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με την άμεση κατάργηση ανενεργών οργανισμών και την βίαιη ( προφανώς μέσω απολύσεων ) αριθμό των απασχολούμενων στο δημόσιο .

Με αυτά τα νέα δεδομένα η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συμπληγάδες η υποβάθμιση της Moody’s έκανε επιτακτική την ανάγκη άμεσης , συνολικής λύσης για την βιωσιμότητα του χρέους . Η λύση αυτή προσφέρεται από τους ευρωπαίους ( ή τουλάχιστον ένα μέρος από αυτή ) με αντάλλαγμα νέα σκληρά μέτρα που ξεπερνούν κατά πολύ τους αρχικούς σχεδιασμούς για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής βάζοντας τον πήχη ακόμη πιο ψηλά.

Στην σημερινή άτυπη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών τα θέματα αυτά θα τεθούν στην ελληνική Κυβέρνηση . Μέσα σε λιγότερο από 15 ημέρες θα πρέπει η Ελλάδα να απαντήσει με πράξεις αποδεχόμενη η όχι τους όρους προκειμένου να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις στην σύνοδο της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν και το θέμα της Ελλάδας ανάμεσα στα υπόλοιπα θέματα αλλά και πάλι θα καταλήξουν σε μια λύση πακέτο που χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας . Με άλλα λόγια διαπραγματεύσεων οι οποίες μπορεί να ξεπερνούν το χρονικό όριο της 25ης Μαρτίου παρά το γεγονός ότι από ελληνικής πλευράς έχουν καλλιεργηθεί υπερβολικές προσδοκίες για την επόμενη σύνοδο.

Στο μεταξύ , την σκυτάλη της διαπραγμάτευσης θα πάρουν την ερχόμενη Δευτέρα οι συνεδριάσεις των Eurogroup και ECOFIN . Η χθεσινή επιστολή του υπουργού οικονομικών προς τους επιτρόπους οικονομικών και νομισματικών θεμάτων κ Όλι Ρέν εσωτερικής αγοράς κ. Μισέλ Μπαρνιέ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ Ζαν Κλώντ Τρισέ σχετικά με την υποβάθμιση από την Moody’s έχει στόχο την επαναφορά του θέματος στο προσκήνιο.

Ωστόσο πληροφορίες από την κοινότητα θέλουν στην καλύτερη περίπτωση να υπάρχει μια σκληρή τοποθέτηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας και των 27 εναντίον των οίκων αξιολόγησης όχι όμως μόνο με αφορμή την Ελλάδα αλλά και την Ισπανία και την Πορτογαλία οι οποίες δέχθηκαν το τελευταίο διάστημα μια σειρά υποβαθμίσεων . Μάλιστα ο κ. Μπαρνιέ δεσμεύτηκε για μια συνολικότερη ρύθμιση του θέματος όχι όμως πριν από το καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα περιμένουν τις νέες κατευθύνσεις για το περίφημο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής και την αποτύπωση των μέτρων ύψους σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ είναι 24 δις ευρώ για την περίοδο από το 2012 μέχρι και το 2015.

Ανδρέας ΔανόςProduced by