11
ΜΑΡ

Βάζει νερό στο κρασί της η Μέρκελ(;)


Ένα βήμα πίσω φαίνεται να κάνει η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ , τουλάχιστον σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, όσον αφορά την ενίσχυση του μηχανισμού EFSF, υπό τον όρο τα κράτη με χαμηλότερες αξιολογήσεις να συνεισφέρουν κεφάλαια. Επίσης, εμφανίστηκε διατεθειμένη να συμφωνήσει σε μέτρα περιορισμού των βαρών που συνεπάγεται το υψηλό χρέος για Ελλάδα και Ιρλανδία , με αντάλλαγμα συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε σε βουλευτές κατά την διάρκεια συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών χθες, πως η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει ε ενίσχυση της χρηματοδοτικής δυνατότητας του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης της ΕΕ, του EFSF, με τον όρο όμως τα κράτη με χαμηλότερες αξιολογήσεις να συνεισφέρουν κεφάλαια.

"H Merkel τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω ενός μίγματος επιπρόσθετων εγγυήσεων και κεφαλαίων", δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Merkel δήλωσε στα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Bundestag ότι οι επιπλέον εγγυήσεις θα προέρχονται από τις χώρες με αξιολόγηση AAA, ενώ αυτές με χαμηλότερες αξιολογήσεις θα συνεισφέρουν κεφάλαια.

Η όποια απόφαση για την ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου αναμένεται να ληφθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης στην οποία θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου.

Οι αξιωματούχοι συμπλήρωσαν ότι η Merkel εμφανίστηκε επίσης διατεθειμένη να συμφωνήσει σε μέτρα περιορισμού των βαρών που συνεπάγεται το υψηλό χρέος για Ελλάδα και Ιρλανδία με αντάλλαγμα όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τις χώρες αυτές.

Η Καγκελάριος έθεσε ως παράδειγμα τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα και το θέμα της εταιρικής φορολόγησης στην Ιρλανδία.
Produced by