11
ΜΑΡ

Έρχονται τα ομόλογα της διασποράς


Το... χέρι στην τσέπη ετοιμάζονται να βάλουν οι έλληνες μετανάστες στην Αμερική.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, το ελληνικό υπουργείο οικονομικών θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων της διασποράς ύψους 3 δις δολαρίων και έλληνες, όπως ο κ. Αρβανιτίδης θα ανταποκριθούν.

 
«Θα κάνω ότι μπορώ, έχω επιχείρηση αλλά δεν είμαι πλούσιος», είπε ο κ. Αρβανιτίδης που διατηρεί το καφέ Ομόνοια. Μετανάστης από το 1974, σκοπεύει να αγοράσει ομόλογα ύψους 10.000 δολαρίων. «Είμαι περήφανος για την Ελλάδα, δώσαμε στον κόσμο τη Δημοκρατία, την Ιστορία και την Τέχνη». «Οι Έλληνες είναι έξυπνοι αλλά δεν ξέρουν πώς να διοικήσουν».

Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της ελληνοαμερικάνικης κοινότητας ποικίλουν και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εκτιμά πως είναι περίπου στα 2,5 εκατομμύρια. Η Ελλάδα, εκτός από τις ΗΠΑ, σκοπεύει να απευθύνει ανάλογη έκκληση στους Έλληνες μετανάστες σε Αυστραλία και Καναδά.

Εκδόσεις ομολόγων διασποράς έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς από το Ισραήλ και την Ινδία στο παρελθόν.  «Τα ομόλογα της διασποράς είναι ένας ‘εύκολος τρόπος να φτάσεις στον πλούτο και την καλή θέληση της Διασποράς», υποστηρίζει οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Dilip Ratha.
Produced by