13
ΜΑΡ

Πρέπει να πανηγυρίζουμε;


Οι ηγέτες της Eυρωζώνης αποφάσισαν να δώσουν μια ανάσα στην ελληνική οικονομία με αντάλλαγμα την ανάληψη της υποχρέωσης από τη κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου να ολοκληρώσει πλήρως το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, και να εισαγάγει ένα αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο με την ισχυρότερη δυνατή βάση την οποία θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Πρέπει να πανηγυρίζουμε; Απλώς επιμηκύναμε την αποπληρωμή για ούτε το ένα τέταρτο του συνολικού χρέους της χώρας -η Tρόικα μας δίνει 110 δισ., ενώ χρωστάμε αλλά 350- και οι προϋπολογισμοί μας θα εξακολουθούν να τραβούν πάνω από το 50% των πόρων για εξυπηρέτηση παλαιότερων και νέων δανείων.

Το χρέος μας, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί όλο αυτό το διάστημα, σε τρία με τέσσερα χρόνια θα είναι στο 140 με 150 % του ΑΕΠ.
Επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρώ στα 7,5 χρόνια (σσ: 4 χρόνια περίοδος χάριτος + 7 χρόνια αποπληρωμή) καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ».

Με αυτά τα δυο «δώρα», οι Ευρωπαίοι επέτρεψαν στον κ. Παπανδρέου να επιστρέψει στην Ελλάδα έχοντας στις αποσκευές του συγκεκριμένα, απτά αποτελέσματα που θα δώσουν παράταση ζωής στην ελληνική οικονομία.

Ποια είναι τα ανταλλάγματα που συμφώνησε να παραχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση; Όπως ανέφεραν πηγές από την γερμανική καγκελαρία, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι αν χρειαστεί είναι έτοιμη να λάβει και παραπάνω μέτρα πέρα από την αυτονόητη δέσμευση της να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ.

Τα μέτρα του Μνημονίου θα τα βιώνουμε στο σύνολο τους μέχρι το 2018 και βάλε.
Και βεβαίως ίσως είναι περιττό να αναφερθεί ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σηματοδοτεί την έναρξη μιας πολυετούς περιόδου τουλάχιστον 10 ετών σκληρής λιτότητας.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν, το 2012 για παράδειγμα η Ελλάδα έχει δανειοδοτικές ανάγκες 66 δις. Ευρώ. Και αν τα 25 θεωρούνται εξασφαλισμένα επειδή θα απορροφηθούν από το δάνειο των 4110 δις, ουδείς ξέρει τι θα συμβεί ένα η χώρα δεν έχει καταφέρει να βγει στις αγορές για να αντλήσει τα υπόλοιπα 41 δις.
Στη περίπτωση που τα spreads εξακολουθήσουν να τρέχουν με «χίλια» ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, EFSF, θα δώσει τα υπόλοιπα δάνεια που απαιτούνται στην Ελλάδα αγοράζοντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από την πρωτογενή αγορά..
Στο διάστημα 2011-2015 μόνο για χρεολύσια η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει περίπου 160 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του χρέους θα απαιτήσουν περισσότερα από 58 δισ. ευρώ.

Με βάση τα σενάρια που έχουν στη διάθεσή τους το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, η κατάσταση έχει ως εξής: Τα χρήματα της τρόικας (64 δισ. ευρώ) δεν αρκούν για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας τη διετία 2011-2012.

Το 2011, όπως εκτιμούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μερικώς με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, οι οποίες όμως θα κληροδοτήσουν βραχυπρόθεσμο χρέος στο επόμενο δωδεκάμηνο.
Το 2012 το πρόβλημα της αναχρηματοδότησης θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί μόνο με τα δάνεια της τρόικας που ανέρχονται σε 24 δισ. ευρώ. Το ίδιο έτος οι συνολικές δανειακές ανάγκες της χώρας θα φτάσουν τα 68 δισ. ευρώ.
Με άλλα λόγια η χώρα θα πρέπει να δανειστεί το 2012 από τις αγορές περίπου 44 δισ. ευρώ, κάτι μάλλον ουτοπικό με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Produced by