13
ΜΑΡ

Όλι Ρεν: Εφικτός ο στόχος των 50 δισ.


Φιλόδοξο αλλά εφικτό χαρακτηρίζει ο επίτροπος Όλι Ρέν τον στόχο των 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Ο κ. Ρέν σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «50 δισ. ευρώ είναι δέκα φορές οι περικοπές μισθών και συντάξεων του περασμένου έτους». Τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «ελέγχει ένα πολύ πλούσιο χαρτοφυλάκιο εισηγμένων και μη εταιρειών, κτίρια και γήπεδα τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν».

Υπογραμμίζει ότι αυτά τα ακίνητα δεν αποφέρουν αυτή τη στιγμή πόρους και διαμηνύει ότι «ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κλίμακας που η ελληνική κυβέρνηση έχει κατά νου, είναι πράγματι δυνατό να βελτιώσει ουσιαστικά την άποψη που έχουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές για την Ελλάδα».

Καταλήγει ότι πέρα από τις περικοπές, το μήνυμα θα είναι προς τις αγορές ότι η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα με τα οποία θα μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ. Επιπλέον θα φέρει ξένα κεφάλαια και θα συμβάλλει στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού.

Όχι στην πτώχευση ή στην αναδιάρθρωση των χρεών της Ελλάδας και της Ιρλανδίας δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρούντελε σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

Τονίζει ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 50 δισ., αποτελεί σημαντικό βήμα για τη μείωση του χρέους και προσθέτει ότι «επιπλέον, η βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Εκτιμώ ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι ισχυρή ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη μείωση του δημόσιου χρέους. Έτσι οι αγορές θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην προσπάθεια της Ελλάδας».

Τονίζει πάντως ότι η βοήθεια από άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ έχει νόημα αν είναι μόνο για μια μεταβατική περίοδο.

Produced by