14
ΜΑΡ

Αποκλιμάκωση των spreads


Σημαντική υποχώρηση σημειώνουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων και το κόστος ασφάλισής τους, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν θετικά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή για επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ και μείωση του επιτοκίου του κατά μία ποσοστιαία μονάδα, καθώς και την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε 440 δισ. ευρώ με παράλληλη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (credit default swaps) μειώθηκε κατά 60 μονάδες βάσης σε 985 μονάδες βάσης (9,85 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ μείωση σημειώθηκε και στα swaps των άλλων χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης, με εξαίρεση την Ιρλανδία , όπου σημειώθηκε άνοδος, καθώς δεν βελτιώθηκαν οι όροι του δανείου της. Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχωρούσε το μεσημέρι κάτω από τις 940 μονάδες βάσης, ενώ το πρωί ήταν στις 965 μονάδες βάσης.

Ο οικονομολόγος στην επενδυτική τράπεζα Nomura International στο Λονδίνο κ. Δημήτρης Δρακόπουλος δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι η δυνατότητα αγορών κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά από το ΕΤΧΣ μπορεί να διευκολύνει το δρόμο για την Ελλάδα, ώστε να εκδώσει και πάλι ομόλογα στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Ο μάνατζερ του μεγάλου επενδυτικού ταμείου PIMCO στο Μόναχο κ. Άντριου Μπουμσγουόρθ δήλωσε: "Έχω εκπλαγεί ευχάριστα", προσθέτοντας ότι "η συμφωνία (σ.σ.: της ΕΕ) περιλαμβάνει στοιχεία ενός "τείχους κατά τη φωτιάς", το οποίο μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση της κρίσης".

Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ, ο υπεύθυνος στρατηγικής της τράπεζας Rabobank κ. Ρίτσαρντ Μακ Γκουάιρ, είπε ότι "η απόφαση-έκπληξη να επιτραπεί στο ΕΤΧΣ να αγοράζει ομόλογα από την πρωτογενή αγορά είναι σίγουρα θετική, δεδομένων των χαμηλών προσδοκιών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής", αλλά πρόσθεσε: "Η ανησυχία μας είναι μήπως αυτές οι προτάσεις υστερούν σε σχέση με αυτό που ελπίζαμε - αυτό ειδικότερα αναφέρεται στη δυνατότητα αγορών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά".

Produced by