16
ΜΑΡ

Περί αναδιάρθρωσης... το ανάγνωσμα


Δεν πρόλαβαν να κοπάσουν οι «πανηγυρισμοί» για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και ο διοικητής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ μας προσγειώνει στην πραγματικότητα. Εμμέσως πλην σαφώς μας δηλώνει ότι δεν έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο διοικητής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που παλεύει για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών-μελών, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε σε Γερμανούς πολιτικούς πως δεν είναι ακόμη πιθανό να αποφανθεί κανείς εάν η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος της.
Πηγές από τον κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσαν, μετά από μία ακρόαση του Κλάους Ρέγκλινγκ από κοινοβουλευτική επιτροπή, πως τους δήλωσε ότι το ζήτημα του εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της δεν έχει ακόμη απαντηθεί.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες στο Xrimaonline, τα μέτρα που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στο 2012, αλλά όχι και ικανά για να την αποτρέψουν οριστικά το 2013.

Η «τελική λύση» της κρίσης χρέους, που είχαν προαναγγείλει οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αποδεικνύεται τελικά ότι αφήνουν πολλές αμφιβολίες για τη συνέχεια και , για πολλούς είναι εντελώς εσφαλμένο να αντιμετωπίζεται το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της 11ης Μαρτίου σαν «τελική λύση» στην κρίση χρέους, η οποία θα έχει πολλά ακόμη επεισόδια , τόσο στο προσεχές μέλλον, όσο και τον Ιούνιο του 2013, όταν η χώρα θα βγει από την ασφάλεια των χρηματοδοτήσεων του διεθνούς δανείου των 110 δισ. ευρώ και θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις αγορές.

Βάσει των αποφάσεων του Σαββάτου, το EFSF θα έχει δυνατότητα μόνο να αγοράζει ομόλογα απευθείας από τις κυβερνήσεις (πρωτογενής αγορά), κάτι που σημαίνει για την Ελλάδα, ότι θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια το 2012, όταν θα κληθεί για πρώτη φορά να συγκεντρώσει μεγάλα ποσά με διάθεση ομολόγων. Αυτό αποτρέπει μεν μια απροσδόκητη στάση πληρωμών της χώρας, λόγω μιας ακάλυπτης δημοπρασίας ομολόγων το 2012, αλλά είναι ένα εργαλείο εντελώς διαφορετικό από τις επαναγορές στη δευτερογενή αγορά, που θα λειτουργούσαν σαν μηχανισμός εύκολης και ανώδυνης μείωσης χρέους.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν πραγματικά η συμφωνία οδηγεί με ασφάλεια τη χώρα στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση (κακώς, κατά την άποψη των περισσότερων σοβαρών οικονομολόγων) να αποφύγει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους. Από αυτή την άποψη, η συμφωνία του Σαββάτου είναι αναμφίβολα ένα μεταβατικό «μπάλωμα», που εξασφαλίζει την αποφυγή της αναδιάρθρωσης πριν το 2013, αλλά αφήνει ένα τεράστιο ερωτηματικό για το τι θα συμβεί το 2013.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup στις 28-29 Οκτωβρίου για την καθιέρωση μηχανισμού ελεγχόμενων χρεοκοπιών, παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δεν έχουν αναθεωρηθεί και θα οριστικοποιηθούν στις 25 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει, ότι αν η Ελλάδα εξακολουθήσει το 2013, λόγω υψηλού χρέους, να βρίσκεται σε αποκλεισμό από τις αγορές, το επόμενο δάνειο στήριξης που θα πρέπει να λάβει από το ESM πιθανότατα θα συνδυασθεί με το «κούρεμα» των πιστωτών, που η κυβέρνηση κάνει σήμερα κάθε προσπάθεια να αποφύγει.


Produced by