20
ΜΑΡ

Παπακωνσταντίνου: «Όχι» στις αποκρατικοποιήσεις εξπρές


«Δεν θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις εξπρές, δεν θα παρακαμφθούν οι κανόνες της διαφάνειας», ξεκαθαρίζει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”.

Επιπλέον, κάνει λόγο για μία νέα εθνική στρατηγική ταχύτερης επιστροφής στις αγορές μέσω μεγάλων εταιριών ακινήτων του Δημοσίου και ουσιαστικά κηρύσσει την έναρξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, με την επερχόμενη ίδρυση Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου Ακινήτων που θα έχει πρόσβαση στις αγορές και θα αντλεί κεφάλαια.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο και πως δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις .

Τονίζει ακόμη πως με το ενιαίο μισθολόγιο θα διορθωθούν σημερινοί προφανείς ανορθολογισμοί, σημειώνει όμως πως αυτό δεν σημαίνει πως θα συγκλίνουν όλοι κάπου στη μέση.

Όσον αφορά την ΝΔ ο κ. Παπακωσταντίνου αναφέρει πως δεν είναι αντάξια των περιστάσεων, ενώ για τα ΚΚΕ υποστηρίζει πως δεν είναι σοβαρά αυτά που λέει.

Μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην εκπομπή "ΜEGA Σαββατοκύριακο".

Ερωτηθείς για τις αλλαγές που εξετάζονται στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων ύψους 22-24 δισ. ευρώ για την τριετία 2012-2015, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι φοροαπαλλαγές θα επανεξεταστούν "μία προς μία". "Θα δούμε και τα εισοδηματικά κριτήρια στις φοροαπαλλαγές. Δεν μπορεί αυτός που έχει 60 και 80 χιλιάδες ευρώ εισόδημα να έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές με αυτών που έχει 20 και 30 χιλιάδες ευρώ" είπε ο υπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε ριζικές αλλάγες για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο , με την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου, που θα φέρει μείωση αποδοχών για κάποιους που λαμβάνουν υψηλές αποδοχές. "Θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τα κατώτατα όρια και ταυτοχρόνως θα δούμε τι γίνεται με τα πολύ υψηλά" δήλωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση θα κάνει τις πρώτες ανακοινώσεις στο επόμενο 15ήμερο.
Εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου, μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργεί η στάση των Γερμανών, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη κερδίσει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων. Για την επαναγορά χρέους είπε ότι "δεν είναι εκτός τραπεζιού και μπορεί να επανέλθει", δήλωσε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα απαιτήσει πολιτική απόφαση.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως η οικονομία θα ανακάμψει και πως ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα δείγματα στον τομέα των εξαγωγών.

Produced by