21
ΜΑΡ

“Παίζεται” η αγορά ομολόγων από το ESM


Το σημερινό έκτακτο Eurogroup θα κρίνει αν η Ελλάδα έχει να ελπίζει και σε - μελλοντική έστω - αγορά ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ( ESM ) εκτός από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ.

Ήδη η απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ απαλείφει το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους από την μείωση που αποφασίστηκε στις 11 Μαρτίου . Τούτο διότι στην παρούσα φάση το επιτόκιο δανεισμού είναι κυμαινόμενο και διαμορφώνεται από το Euribor + 300 μονάδες βάσης + 50 μονάδες για έξοδα και διαμορφώνεται στο 5,2%.

Την ίδια τύχη με το μέτρο της μείωσης των επιτοκίων δείχνει να έχει και το εργαλείο του ESM για μελλοντική αγορά ομολόγων των κρατών μελών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους όμως είναι η Ελλάδα.

Το πρόβλημα ξεκινά και πάλι από την Γερμανία και ειδικότερα την απόφαση που πήρε την Παρασκευή το Γερμανικό Κοινοβούλιο να απορρίψει αυτή την δυνατότητα παρά την σχετική απόφαση των ευρωπαίων ηγετών στις 11 του μήνα.

Αν δεν υπήρχε η κατά πλειοψηφία απόφαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωομάδας θα συζητούσαν σήμερα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία του νέου μηχανισμού. Δηλαδή την ακριβή ημερομηνία λειτουργίας του νέου μηχανισμού το σύστημα τιμολόγησης με βάση το οποίο θα αγοράζονται κρατικά ομόλογα το επιτόκιο και τους όρους αποπληρωμής τους από τα κράτη μέλη που έχουν ευεργετηθεί από το μέτρο .
Τώρα όμως η ατζέντα αυτή ανατρέπεται χώρες όπως η Ελλάδα η Ιρλανδία η Πορτογαλία και η Ισπανία οι οποίες βρίσκονται εντός ή στα πρόθυρα εισόδου στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα περιμένουν με αγωνία την στάση της Γερμανίας και των υπολοίπων βορείων χωρών στο θέμα.

Η στάση των χωρών που χρηματοδοτούν σήμερα το EFSF και από το 2013 το ESF θα καθορίσει εν πολλοίς και τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή κατά την σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Σε ενδεχόμενη οριστική απόρριψη του μέτρου η Ελλάδα έχει να χάσει πολλά . Από τις αποφάσεις της Συνόδου της 11ης Μαρτίου θα έχει μείνει γη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους Κάτι τέτοιο αναμένεται να ανοίξει ένα νέο κύκλο αμφισβήτησης της "βιωσιμότητας" του χρέους την στιγμή του spread με ελάχιστες αυξομειώσεις δεν έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες κάτω από τις 920 μονάδες βάσεις.

Κάτι τέτοιο θα έχει ως φυσικό επόμενο μια σειρά σεναρίων περί αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους όχι από άγνωστες πηγές Άλλωστε βασικό επιχείρημα των οίκων αξιολόγηση ( με τελευταία την Moody’s ) που υποβάθμισαν ή απειλούν να υποβαθμίσουν την ελληνική οικονομία είναι ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ελλάδα "δεν θα τα βγάλει πέρα με την εξυπηρέτηση του χρέους της τα επόμενα χρόνια".

Ακόμη και αν τα σενάρια αυτά διαψευστούν για άλλη μια φορά το αποτέλεσμα του από κλίματος θα είναι να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την προσφυγή της Ελλάδας στο δανεισμό από τις αγορές από το 2012 .

Χωρίς δηλαδή το εργαλείο της επαναγορά ομολόγων η Ελλάδα θα τα βρεί «σκούρα» τον επόμενο χρόνο . Τούτο διότι εκτός από τα χρήματα που θα πάρει από το μηχανισμό στήριξης ( περίπου 22 δις ) θα πρέπει να δανειστεί από τις αγορές 44 δις ευρώ . Κάτι τέτοιο θα είναι πολύς δύσκολο αν τα επιτόκια δεν έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα δηλαδή κοντά στο επιτόκιο που προσφέρουν ΕΕ και ΔΝΤ ( 4-4,5% ) ειδικά για τα ομόλογα των 10 ετών που αποτελούν και το ομόλογο αναφοράς του κάθε κράτους μέλους.

Ανδρέας Δανός
Produced by