21
ΜΑΡ

"Όχι" στην αγορά κατοικίας, λένε οι Έλληνες


Η πλειονότητα των πολιτών στην Ελλάδα δεν σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αγορά κατοικίας μέσα στην επόμενη διετία. Αυξάνονται, εξάλλου, οι ανησυχίες τους για ζητήματα που έχουν σχέση με την κατοικία τους, όπως το ενοίκιο ή η δυνατότητα εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανειακών τους υποχρεώσεων απέναντι στο τραπεζικό σύστημα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του τμήματος της Στατικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που παρουσίασε ο καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς στη διάρκεια ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης «Property by Helexpo».

Ειδικότερα, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες της έρευνας, που διενεργήθηκε το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2010 στην Αττική, απάντησαν ότι δεν είναι πιθανόν να αγοράσουν κατοικία στα επόμενα δύο χρόνια. Μόλις 2,2% απάντησαν ότι σίγουρα θα αγοράσουν κατοικία μέσα στην επόμενη διετία.

Επτά στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν ότι η οικονομική κρίση, που διέρχεται η χώρα, έχει αυξήσει το άγχος τους σχετικά με την εργασιακή τους κατάσταση και περισσότεροι από τους μισούς απάντησαν ότι έχει αυξηθεί το άγχος τους σχετικά με θέματα κατοικίας, όπως το ενοίκιο, η εξυπηρέτηση δανείων κλπ.

Στην πλειονότητά τους οι συμμετέχοντες στη έρευνα πιστεύουν ότι «έπεσε» η αξία του ακινήτου τους. Ειδικότερα, 50,08% εκτιμούν ότι η τιμή μειώθηκε, 26,1% ότι έμεινε η ίδια και μόλις 13,3% ότι αυξήθηκε.Produced by