21
ΜΑΡ

Χρυσοχοϊδης: Ή συμμόρφωση ή πλαφόν στα καύσιμα


Έκκληση να ρίξουν τις τιμές πώλησης υγρών καυσίμων στις Εθνικές Οδούς και στο νομό Λασιθίου της Κρήτης, απεύθυνε προς τους πρατηριούχους ο υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, και διεμήνυσε πως σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενους στους κλειστούς αυτοκινητοδρόμους, όπως η ΠΑΘΕ, υπογράμμισε πως εντοπίζονται φαινόμενα σημαντικής απόκλισης στις τιμές και στην περίπτωση διατήρησης τους σε αυτά τα επίπεδα, «θα προβούμε σε νόμιμες ενέργειες και νόμιμες αποφάσεις για τη μείωση των τιμών», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σε περιπτώσεις, όπως αυτή της Κρήτης, όπου οι τιμές των καυσίμων κυριολεκτικά ίπτανται, έχει ήδη επιληφθεί του θέματος η Επιτροπή Ανταγωνισμού.


Ο υπουργός, παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις που προωθούνται για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την πάταξη των φαινομένων αδικαιολόγητα υψηλών τιμών στην αγορά, μαζί με τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα εμπορίου, κ. Ντίνο Ρόβλια, επεσήμανε πως με το τρίπτυχο

έλεγχος – με το σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια και το αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο-,

ενημέρωση των καταναλωτών – μέσω του παρατηρητηρίου τιμών και των μηνυμάτων που ειδοποιούν τους καταναλωτές για τα φθηνότερα πρατήρια και

εξορθολογισμός σε συνδυασμό με την θεσμική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επιδιώκεται η παρέμβαση σε φαινόμενα αλόγιστων αυξήσεων στις τιμές.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε από τον ίδιο τον υπουργό, το περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων στη βενζίνη είναι σταθερό από τον Οκτώβριο του 2009 και το 92%-93% αντιπροσωπεύει τους φόρους και την τιμή διύλισης.Διοικητικά βάρη

Για την απομάκρυνση των διοικητικών βαρών που υπήρχαν ως εμπόδια στο επιχειρείν ο κ. Χρυσοχοϊδης προανήγγειλε την λειτουργία της υπηρεσίας μιας στάσης για την ίδρυση των επιχειρήσεων για τις αρχές Απριλίου.

Στο ίδιο πνεύμα προωθείται η αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των κεντρικών αγορών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για το οποίο θα αποφανθεί ειδικός σύμβουλός, αλλά και απλοποιήσεις στη λειτουργία του λιανεμπορίου.

Μάλιστα, ως παράδειγμα της ανάγκης για απλοποίηση ο υπουργός έθεσε το παράδειγμα του βρεφικού γάλακτος, το οποίο πωλείται προς διπλάσια τιμή στα φαρμακεία από ότι θα πωλείτο στα σούπερ μάρκετ. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η «μάχη» για το γάλα μαίνεται εδώ και μια δεκαετία, με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να θέτουν το θέμα αυτό εδώ και χρόνια στο τραπέζι .

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και διατάξεις του αγορανομικού κώδικα που «δημιουργούν στρεβλώσεις». Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκονται οι διατάξεις για τα περιθώρια κέρδους στα οπωροκηπευτικά, διάταξη που, κατά την ηγεσία του υπουργείου, ευνοεί τον μεσάζοντα και μόνο, αλλά και η διάταξη για τα κοστολογικά στοιχεία των επιχειρήσεων.

Εις αντικατάσταση των διατάξεων, προωθείται ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας των προϊόντων, που θα ακολουθούν την πορεία των τιμών «από το ράφι στο χωράφι».

Παράλληλα, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των εξαγωγών, αποφασίστηκε και η αύξηση του προγράμματος Εξωστρέφεια -το οποίο ήδη "τρέχει" με προϋπολογισμό 30 εκ. ευρώ- κατά 70 εκατ. ευρώ.

Άννα Αραμπατζή

Produced by