24
ΜΑΡ

Ελντοράντο για συμβούλους το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων


 To Eldorado για κάθε είδους συμβουλευτικές υπηρεσίες θα αποτελέσει για τους επόμενους τρεις μήνες η Ελλάδα μέσω της έναρξης των διαδικασιών για τις αποκρατικοποιήσεις κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

Το έπαθλο για τους νικητές και για τους 9 μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι 29 εκ ευρώ . Τόσο είναι το ποσό που διαθέτει επισήμως ο κρατικός προϋπολογισμός για την πληρωμή συμβούλων.

Το κέρδος όμως όσων αναλάβουν την πώληση του συνόλου ή μέρους μιας δημόσιας επιχείρησης ή κάποιου χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα επιλεγούν για αξιοποίηση θα είναι πολλαπλάσιο . Παραδοσιακά στην συμφωνία που γίνεται με το ελληνικό δημόσιο οι σύμβουλοι έχουν ως αμοιβή και ένα μέρος από το τίμημα του κάθε «αποκρατικοποιούμενο» δημόσιου περιουσιακού στοιχείου.

Αυτό εξηγεί και την μεγάλη καθυστέρηση που παρουσιάζουν προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις ( πχ οι ολυμπιακές αερογραμμές ή παλαιότερα την ΕΛΒΟ ) στην αποκρατικοποίηση τους . Οι σύμβουλοι ορίζουν μια αρχική αμοιβή την οποία προσπαθούν να αυξήσουν προφασιζόμενοι «ανυπέρβλητα εμπόδια» ή καθυστερήσεις από τους υποψήφιους «μνηστήρες».

Ένα εμπόδιο που θα πρέπει να περάσουν με επιτυχία οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων είναι η διαδικασία επιλογής .Όχι όμως λόγω της αυστηρότητας της νομοθεσίας . Ακριβώς για το αντίθετο λόγο. Ο πιο πρόσφατος νόμος περί αποκρατικοποιήσεων ο 3049/2002 προβλέπει ότι οι σύμβουλοι ορίζονται από την διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων μετά από πρόταση της ειδικής γραμματείας από αποκρατικοποιήσεων και μπορούν να επιλέγονται με –ή όπως συμβαίνει συνήθως - χωρίς διαγωνισμό ενώ ο ίδιος νόμος προβλέπει να απολαμβάνουν και ένα κομμάτι του τιμήματος που θα εξασφαλίσουν για το δημόσιο.

Η εκάστοτε Κυβέρνηση συνηθίζεται να διατηρεί κάποιες ισορροπίες στο θέμα επιλέγοντας κυκλικά από μια λίστα υποψηφίων για κάθε δουλειά . Η σύνθεση θέλει συνήθως μια ή δύο μεγάλες ξένες τράπεζες ( θυγατρικές συνήθως βασικών διαπραγματευτών στην δευτερογενή αγορά ομολόγων ) και άλλες δύο ελληνικές.

Τώρα όμως το υπουργείο οικονομικών δεν αρκείτε σε ένα χρηματοοικονομικό σύμβουλο. Ανάλογα με την περίσταση θα προσλαμβάνει και νομικό αλλά και τεχνικό σύμβουλο για κάθε αποκρατικοποίηση Αυτόματα αυτό βάζει στο παιχνίδι και τις νομικές εταιρίες αλλά και κάποιες έμπειρες τεχνικές εταιρίες.

Ένα δεύτερο δέλεαρ είναι το προσδοκόμενο τίμημα που αναμένει το δημόσιο από τις αποκρατικοποιήσεις της επόμενης πενταετίας . Τα 15 δις ευρώ μέχρι και το 2013 και τα 50 δις ευρώ μέχρι και το τέλος του 2015 αλλά και το εύρο του προγράμματος ( δικαιώματα δημόσιες επιχειρήσεις ακίνητη περιουσία ) μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο την λίστα των υποψηφίων.

Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει οι σύμβουλοι για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ για την αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού και τα ην Επέκταση της σύμβασης διαχείρισης του αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος .

Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι οι εμπορικές τράπεζες που θα αναλάβουν να ξεκαθαρίσουν τα ακίνητα του δημοσίου θα συμμετέχουν στην συνέχεια σε κοινοπραξίες στην αναζήτηση επενδυτών.

Το επόμενο διάστημα μέχρι και τον Ιούνιο θα αναζητηθούν σύμβουλοι για :

Την πώληση του 49% του Καζίνου της Πάρνηθας

Την διάθεση των αδειών για να νέα «φρουτάκια» και το διαδυκτιακό στοίχημα .

Την πώληση με εκχώρηση του management της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Tην πώληση του 66% της εταιρία ς Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα .

Την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού .

Την διάθεση των αδειών του φάσματος συχνοτήτων

Την πώληση του 55,2% που διαθέτει το δημόσιο στην Λάρκο .

Τις συμβάσεις παραχώρησης σε λιμάνια . Εδώ θα χρειαστεί περισσότερο από μια κοινοπραξία συμβούλων δεδομένου ότι κάποια από τα εμπορικά λιμάνια θα διατεθούν από μόνα τους και κάποια άλλα σε πακέτα.

Τις συμβάσεις παραχώρηση στα μεγαλύτερα και τα μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που θα γίνει με τρόπο όμοιο με αυτό των λιμανιών .
Επίσης δεν έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις και για την πώληση νέου πακέτου του ΟΤΕ ή την πώληση νέου πακέτου των ΕΛΠΕ ή την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Όσοι λοιπόν δεν καταφέρουν να μπούν στο πρώτο κύμα θα πρέπει να περιμένουν το δεύτερο και ίσως πιο προσοδοφόρο κύμα αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να αναμένεται μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2010 . Χώρος υπάρχει για όλους.

Ανδρέας Δανός

Produced by