27
ΜΑΡ

Αγωγή Παπακωνσταντίνου κατά της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα"


Σε αγωγή κατά της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» προχωρά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός έχει αποφασίσει την άρση δύο φορές του μέτρου δέσμευσης των καταθέσεων και λογαριασμών του επιχειρηματία Γιάννη Ραπτόπουλου, ιδιοκτήτη της εταιρείας Express Service.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Ραπτόπουλος δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος ιδιώτης οφειλέτης του Δημοσίου, με χρέη σε φόρους και ΙΚΑ ύψους 70 εκατ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια εκ μέρους του για την πτώχευση της εταιρείας Express Service A.E. και το πέρασμα πάγιων περιουσιακών της στοιχείων, όπως και συμβολαίων με το Δημόσιο , στην προσωπική του εταιρεία που λειτουργεί παράλληλα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών γνωστοποιείται ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Θέμος Αναστασιάδης, έχει αποστείλει δύο εξώδικα στον κ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέχεια απάντησης που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη, σχετικά με "την εκκρεμή έρευνα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, για υποθέσεις του κ. Αναστασιάδη".

"Τα εξώδικα αυτά αποτελούν πρωτόγνωρη πρακτική και προφανή προσπάθεια εκφοβισμού και παρακώλυσης της έρευνας των αρμοδίων υπηρεσιών", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου και προστίθεται ότι "στην ίδια λογική εντάσσεται και το δημοσίευμα στο οποίο η εφημερίδα ψευδώς ισχυρίζεται ότι έγινε απόπειρα διαγραφής χρεών, άρση μέτρων σε υπό πτώχευση εταιρεία και χαριστική άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί από τις φορολογικές αρχές για εξασφάλιση πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων της εταιρείας Εξπρές Σέρβις Α.Ε."

Κατά το υπουργείο η εφημερίδα "δημοσιεύει εσκεμμένα αποσπασματικές πληροφορίες, αποκρύπτοντας ουσιαστικά στοιχεία, παραποιώντας και διαστρεβλώνοντάς τα, παρέχοντας εν τέλει ψευδείς πληροφορίες, προκειμένου να συκοφαντήσει και να δημιουργήσει εντυπώσεις".

Όπως διευκρινίζεται οι αποφάσεις που υπέγραψε ο κ. Παπακωνσταντίνου "αφορούν στην ατομική επιχείρηση του Ιωάννη Ραπτόπουλου και όχι στην ανώνυμη εταιρεία Εξπρές Σέρβις Α.Ε., όπως αναφέρει το δημοσίευμα", ενώ η "επιχείρηση ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος Φ.Π.Α. ποσού 27.000.000 ευρώ", καθώς "με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) ορίζεται ότι η οδική βοήθεια έναντι συνδρομής θεωρείται ασφαλιστική υπηρεσία και συνεπώς δεν υπάγεται στον ΦΠΑ".

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών "ο ΦΠΑ είναι συνεπώς επιστρεπτέος και η επιστροφή θα διενεργηθεί κατόπιν ελέγχου για να διαπιστωθεί εάν συντρέχει η περίπτωση του αδικαιολόγητου πλουτισμού", αλλά, ενόψει οφειλών της εταιρείας, οι οποίες ανέρχονται σε 6.605.643 ευρώ και 7.043.859 ευρώ και της αξιώσεως της εταιρείας για επιστροφή ΦΠΑ, κρίθηκε σκόπιμο να αρθούν μερικώς τα μέτρα της δέσμευσης του 50% των καταθέσεων και λογαριασμών στις τράπεζες για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να εκκαθαρισθεί το επιστρεπτέο ποσό ΦΠΑ και να διενεργηθεί ο συμψηφισμός".

"Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να μην διακινδυνεύσει η συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης που απασχολεί 1.300 εργαζόμενους, και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές της υποχρεώσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την οποία χαρακτηρίζεται "απολύτως νόμιμη, ταυτόσημη με αντίστοιχη απόφαση για άλλη εταιρεία του ίδιου κλάδου και αποτέλεσμα εισήγησης των αρμοδίων φορολογικών αρχών και φυσικά όχι αυθαίρετη απόφαση του υπουργού Οικονομικών".

Τονίζεται, εξάλλου, ότι "οι αποφάσεις που μνημονεύονται στο δημοσίευμα, απαγορεύουν τη χορήγηση των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, που απαιτούνται για την κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων, μεταβίβασης ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, αντίθετα με όσα ισχυρίζεται το δημοσίευμα", ενώ γίνεται γνωστό ότι "από τα στοιχεία του φακέλου της επιχείρησης δεν προκύπτουν φορολογικές οφειλές ύψους 70.000.000 ευρώ, όπως ψευδώς αναφέρει το δημοσίευμα" και διαψεύδεται ότι "πρόσωπα που εργάζονται στην εν λόγω εταιρία" έχουν σχέση με τον κ. Πακακωνσταντίνου.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου τίθενται ερωτήματα, όπως "γιατί μνημονεύονται δύο παλιές αποφάσεις, ένα χρόνο μετά, που και νομικά και ουσιαστικά είναι ορθές", "γιατί δεν διασταυρώθηκαν όσα γράφηκαν" και "γιατί ο δημοσιογράφος δεν απευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, για τις απαραίτητες διευκρινήσεις", ενώ αμέσως μετά υπογραμμίζεται: "Η εποχή που κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χρησιμοποιούσαν δήθεν «αποκαλύψεις» για να σκεπάζουν τις δικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και μπορούσαν να πετυχαίνουν προνομιακή μεταχείριση έχει περάσει ανεπιστρεπτί".

"Αυτονόητο είναι από τα παραπάνω ότι ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει αγωγή κατά της εφημερίδας για συκοφαντική δυσφήμιση", καταλήγει η ανακοίνωση.


Produced by