28
ΜΑΡ

Κρίσιμες αποφάσεις ενόψει...«τρόικας»


 Λίγες μέρες μετά την «ανάσα» των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής που κρατά το κεφάλι της Ελλάδας έξω από το νερό θα πρέπει να συνεχίσουμε το «κολύμπι» εν όψει της νέας έλευσης της τρόικας την άλλη Δευτέρα 4 Απριλίου.

Μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τόσο από το υπουργείο οικονομικών όσο και από τα υπόλοιπα υπουργεία από πού θα βρεθούν τα 22 δις που χρειάζεται η Ελλάδα μέχρι και το 2014 . Παρά την διπλή - χρονοβόρα - διαδικασία που έχει προτείνει ο υπουργός οικονομικών ( δηλαδή προτάσεις για περικοπές από τα υπουργεία που θα «συναντήσουν» τις απαιτήσεις του μνημονίου ) η εξέλιξη μάλλον θα πρέπει να επιταχυνθεί .Τα μέτρα θα πρέπει να είναι στις βασικές τους κατευθύνσεις έτοιμα μέσα στις επόμενες μέρες.

Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί και τα πακέτο των αποκρατικοποιήσεων αφού παρά τις μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων έμεινε μόνο την ανακοίνωση κάποιων συμβούλων χωρίς όμως θα θέτει χρονοδιάγραμμα και ετήσιους στόχους που απαιτεί η τρόικα . Να τεθούν δηλαδή έστω και κατά προσέγγιση χρονοδιαγράμματα που θα οδηγούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα εσόδων τόσο για το 2011 όσο και για 2012 και το 2013.

Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν πάρει σχήμα και μορφή μέχρι και το τέλος της εβδομάδας αφού την άλλη Δευτέρα 4 Απριλίου θα πρέπει να παρουσιαστούν στην ηγεσία των ελεγκτών από την ΕΕ το ΔΝΤ και την ΕΚΤ που φτάνουν στην Αθήνα μόνο γι αυτό το σκοπό και θα αποχωρήσουν μέσα στην εβδομάδα.
Πριν λύσει όμως το δύσκολο σταυρόλεξο της επόμενης τριετίας θα πρέπει πρώτα να λυθεί το πρόβλημα του 2011 .Το υπουργείο οικονομικών να βρεί και να παρουσιάσει μέτρα που θα εξοικονομήσουν από έσοδα ή δαπάνες το ποσό των 1,8 δις ευρώ που ζητά «προληπτικά» και για να μην υπάρξουν μεγαλύτερες αποκλίσεις τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ.

Η απαίτηση για πρόσθετα μέτρα φέτος θα είναι τώρα μεγαλύτερη λόγω της κακής πορείας που αποδεδειγμένα καταγράφουν τα έσοδα του πρώτου τριμήνου. Ακόμη και με βάση τον μηνιαίο στόχο που θέτει πια το υπουργείο οικονομικών μετά το τέλος του πρώτου 20ημέρου του Μαρτίου υπολογίζονταν περίπου στο 1,5 δις ευρώ . Οι 30 έφοροι που είχαν συνάντηση με τον κ. Κουσελά την προηγούμενη εβδομάδα μίλησαν για υστέρηση εσόδων 20% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2010.

Η ψήφιση της περασμένη εβδομάδα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου μπορεί να καθησυχάσει προς στιγμήν τους ελεγκτές αλλά σίγουρα δεν θα λύσει το πρόβλημα . Το κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» των εσόδων είτε μικρότερης είτε μεγαλύτερης θα πρέπει να καλυφθεί και μάλιστα σύντομα . Τούτο δε την στιγμή μάλιστα που πολλοί επιχειρηματίες ομολογούν σε κατ ιδίαν συζητήσεις ότι λόγω της μείωσης των εσόδων τους αναγκάζονται να παρακρατούν το 23% του ΦΠΑ για να πληρώσουν τις δόσεις της περαίωσης 10ετίας του 2010.

Ανδρέας Δανός


Produced by