29
ΜΑΡ

Η πιστωτική ασφυξία απειλεί να «πνίξει» την ανάπτυξη


 «Ασκήσεις θάρρους» μέσω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών λίγο πριν από το νέο κύμα των μέτρων που θα πρέπει να υιοθετήσει η χώρα για την περίοδο 2012 – 2014 για να προχωρήσει το μνημόνιο θύμιζε η χθεσινοβραδυνή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα «οικονομία και ανάπτυξη».

Οι ημιεπίσημες διαρροές μιλούσαν κάποιες ώρες μετά την ολοκλήρωση της για μια γενικότερη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας λόγω της αποκορύφωσης της ύφεσης στο τέταρτο τρίμηνο του χρόνου ( έφτασε στο -6,6% του ΑΕΠ ) αλλά και την ανάκαμψης των εξαγωγών.

Οι οκτώ υπουργοί που συμμετείχαν έκαναν μια παρουσίαση για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της των υπουργείων τους . Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν η προκήρυξη για τα 4,2 δις ευρώ την ερχόμενη Παρασκευή εγκαίνια για One stop shop αλλά και την πρόταση του πρωθυπουργού για μια συνολική πρωτοβουλία προώθησης της καινοτομίας μέσα στον Απρίλιο.

Το μεγάλο πρόβλημα της χρηματοδότησης των επενδύσεων «λύθηκε» με την δέσμευση του υπουργού οικονομικών να στείλει σήμερα ή αύριο μια επιστολή στις εμπορικές τράπεζες οι οποίες «κρατιούνται στην ζωή» με την ρευστότητα της ΕΚΤ - η οποία κάποια στιγμή θα μειωθεί - και τις εγγυήσεις του δημοσίου . Στην επιστολή του ο υπουργός θα ζητά την στήριξη της πραγματικής οικονομίας από το νέο πακέτο των εγγυήσεων των 30 δις ευρώ.

Απέναντι όμως στα οράματα του κάθε υπουργού υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες έχουν λάβει και χρησιμοποιήσει εγγυήσεις ύψους 56 δις ευρώ Στα χρήματα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα δύο μέτρα στήριξης ύψους 10 δις ευρώ ( από το αρχικό πακέτο των 28 δις το 2008 ) από τα οποία τα 5 δις ήταν παροχή ρευστότητας με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές και άλλα 5 δις μέσω ομολόγων που θα παραχωρούσε το ελληνικό δημόσιο και τα οποία θα δίνονταν για την σύναψη νέων δανείων.

Παράλληλα όμως οι τράπεζες χάνουν καθημερινά καταθέσεις ( μειώθηκαν περίπου 13%το 2010) έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ποσοστό «κόκκινων» δανείων που ξεπερνά το 10% . Την ίδια ώρα μελέτη της Μc Kinsey τονίζει ότι σε ανάλογες καταστάσεις η επάνοδος χρηματοοικονομικής σταθερότητας επέρχεται με την σταθεροποίηση της οικονομίας και αφού περάσουν 6-7 χρόνια και οι τράπεζες χάσουν κατά μέσο όρο το 25% της σταθερής τους πίστωσης , των χρημάτων δηλαδή που μπορούν να δανειστούν από την διατραπεζική αγορά Φέτος οι τράπεζες διανύουν το τρίτο συνεχές έτος κρίσης.
Σε πιο ξεκάθαρους όρους η πιστωτικής επέκταση πέρασε σε αρνητικό έδαφος στο τέλος του 2010 . Η τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι η αύξηση των δανείων θα είναι αρνητική όλο το 2011 . Ανεπίσημα όλοι παραδέχονται ότι σήμερα περισσότερο από ότι ποτέ «οι τράπεζες δανείζουν μόνο αυτούς που δεν έχουν ανάγκη από δανεισμό»…

Την ίδια ώρα το υπουργείο ανταγωνιστικότητας έχει εξαγγείλει πρωτοβουλίες προϋπολογισμού 10 δις ευρώ από τα οποία τα μισά θα είναι η μόχλευση κεφαλαίων μέσω των τραπεζών . Με πιο απλά λόγια σε κάθε ευρώ που βάζει το κράτος ( συνήθως από κοινοτικά κονδύλια ) χρειάζεται άλλο ένα από τις τράπεζες για να πετύχει τον σκοπό του.

Το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η Κυβέρνηση θα είναι , μετά από πολλά χρόνια κρατικοδίαιτης ανάπτυξης τις ελληνικές επιχειρήσεις να πάρουν το ρίσκο ( και τα δάνεια ) για να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε ένα σαφώς υφεσιακό περιβάλλον .


Ανδρέας Δανός
Produced by