29
ΜΑΡ

Τα ασφαλιστικά ταμεία θα πριμοδοτούν τις τράπεζες!


ΤΟΥ ΤΖΩΡΤΖΗ ΡΟΥΣΣΟΥ
(t.roussos@esiea.gr)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Ο παρασκηνιακός πόλεμος των εταιρειών διαχείρισης χαρτοφυλακίων και των αντιστοίχων εταιρειών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας ευθύνονται για την καθυστέρηση στην αλλαγή του τρόπου επενδύσεων του συνόλου της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων… Μπορεί να υπάρχουν οι σχετικές ρυθμίσεις στους πρόσφατους ασφαλιστικούς νόμους ωστόσο δεν έχουν εκδοθεί οι κατάλληλες εγκύκλιοι ώστε να… τρέξουν τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων οι ιδιώτες…

Μία τέτοια κίνηση θα είναι και δεδομένης της ανικανότητας του δημόσιου τομέα αδιαμφισβήτητα προς τη θετική κατεύθυνση αν δομηθούν οι κατάλληλοι όροι και προϋποθέσεις των επενδύσεων…

Ωστόσο και ακριβώς διότι τα τραπεζικά κυρίως ιδρύματα της χώρας δεν έχουν καταφέρει να μοιράσουν την… πίτα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθυστερεί να εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις αφήνοντας την περιουσία έρμαιο και προσπαθώντας μόνο να περιορίσει ασφαλιστικά δικαιώματα και παροχές προς τους ασφαλισμένους. Το θέμα της διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων ήρθε πάλι στο προσκήνιο εξαιτίας της… ξαφνικής νομοθετικής παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που… αποφάσισε στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας να περάσει σχετική διάταξη ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα τα προς ενοικίαση ακίνητα που κατέχουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, αλλά και να… στείλει αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στα άδεια ταμεία των τραπεζών προς εξασφάλιση… ρευστότητας.

Θετικές εξελίξεις στην ενοικίαση της ακίνητης περιουσίας

Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να μισθώνουν τα ακίνητα που νέμονται για 12 έτη αντί 5 που είναι σήμερα και στις περιπτώσεις παράτασης της μίσθωσης να διαπραγματεύονται το ενοίκιο με ελάχιστο το 6% της αντικειμενικής αξίας, από 10% που είναι σήμερα. Η ρύθμιση αυτή αν μη τι άλλο θα δώσει ένα επιπλέον ατού για εξεύρεση πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία αφού οι μέχρι τώρα αναχρονιστικές και έξω από το πνεύμα της αγοράς ρυθμίσεις δεν επέτρεπαν στους επιχειρηματίες να μισθώσουν τα ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Παράλληλα με τις ρυθμίσεις αυτές έχει δοθεί σαφής εντολή προς τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να προβούν σε επαναδιαπραγμάτευση των μισθωτηρίων συμβολαίων με τα οποία νοικιάζουν ακίνητα από ιδιώτες.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προσδοκά σε «κούρεμα» 25% των συνολικών μισθωμάτων που καταβάλλονται.

Εφόσον επιτευχθεί μία τέτοια εξέλιξη, το ΙΚΑ αναμένεται να ελαφρύνει τα έξοδα του κατά 3 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011, ενώ ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) κατά 2 εκατ. ευρώ περίπου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αντικειμενική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης έχει υπολογιστεί σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ, ωστόσο η εμπορική αξία είναι πολλαπλάσια, ίσως και πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Μέχρι τώρα τα ταμεία αρκούνταν μόνο να αναμένουν τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ώστε να αποτυπώνεται στα λογιστικά τους μεγέθη, αύξηση της περιουσίας.

Ωστόσο ακίνητα συνολικής αξίας 280 εκατ. ευρώ (το 20% δηλαδή της ακίνητης περιουσίας), παραμένουν αναξιοποίητα.

Αναλυτικότερα όσον αφορά την εκμετάλλευση των ακινήτων τα ασφαλιστικών ταμείων με βάση την αντικειμενική τους αξία η εικόνα είναι η εξής:

• Εκμίσθωση (που νοικιάζονται σε τρίτους) ανέρχονται σε 564.406.116,33 ευρώ, ποσοστό 40,29%.
• Ιδιόχρηση (που χρησιμοποιούνται από τους οργανισμούς) ανέρχονται σε 521.543.630,67 ευρώ, ποσοστό 37,23%.
• Ιδιόχρηση/Εκμίσθωση ανέρχονται σε 38.647.997,96 ευρώ, ποσοστό 2,76%.
• Προς αξιοποίηση ανέρχονται σε 276.307.526,74 ευρώ, ποσοστό 19,72%.

Δεν επενδύουν τα ταμεία

Παρότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έδειξε αξιοζήλευτη ταχύτητα υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο όπου τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους αφού δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις… Ο λόγος είναι σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν έχει μοιραστεί η πίτα μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων. Έτσι από το φθινόπωρο του περασμένου χρόνου αναμένονται οι εξελίξεις… Επισήμως το υπουργείο αναφέρει ότι σε σχέση με την κινητή περιουσία δεν έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις για την επάρκεια των εταιρειών που θα αναλάβουν διαχειριστές των κινητών αξιών των ταμείων. Αυτό που «τρομάζει» τους επιτελείς του υπουργείου είναι το έλλειμμα που παρατηρείται ακόμη και σε μεγάλες τράπεζες, στην ανάλυση και διαχείριση του κινδύνου σε κάθε επενδυτική ενέργεια. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τα προς επένδυση ποσά, οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να αποφασίζουν επί τη βάσει εμπεριστατωμένης και πλήρως αιτιολογημένης εισήγησης των υπηρεσιών τους (ώστε να αποφευχθούν επενδύσεις από «ανίδεους διοικητές σε επισφαλή προϊόντα).

Η πραγματοποίηση των επενδύσεων σε Αμοιβαία Κεφάλαια θα γίνεται μόνο μέσω των «Α.Ε.Δ.Α.Κ. Ασφαλιστικών Οργανισμών» αλλά και των «Α.Ε.ΔΑ.Κ.-Φορέων Κοινωνωικής Ασφάλισης» που αναμένεται να συσταθούν αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της σχετικής εγκυκλίου.

Περισσότερα από 700 εκατ. των ταμείων θα κατευθυνθούν στις τράπεζες

Με τη νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στα ασφαλιστικά ταμεία να επενδύουν μέχρι το 7% των διαθεσίμων τους (από 2% που είναι σήμερα) για την αγορά εντόκων γραμματίων του δημοσίου, διάρκειας μέχρι ενός έτους, αλλά και σε προθεσμιακές καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και εφόσον το επιτόκιο είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο της Τραπέζης Ελλάδος.

Με δεδομένο ότι η κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται σε σημερινές τιμές περί των 15 δισ. ευρώ, εύκολα συνάγεται ότι τα ταμεία από 300 εκατ. ευρώ που μπορούν σήμερα να επενδύουν σε προθεσμιακές καταθέσεις και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου πλέον θα μπορούν να επενδύουν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

Η επίσημη δικαιολογία που αναφέρουν τα επίσημα χείλη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ότι επιδιώκουν να δώσουν νέα πνοή στα αποθεματικά αφού τα χρήματα των ασφαλισμένων που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος ουσιαστικά λιμνάζουν.

Έτσι, επιδιώκεται, τουλάχιστον σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση, να πάρουν τα ασφαλιστικά ταμεία μεγαλύτερα επιτόκια άρα και αποδόσεις, από την κατάθεση των χρημάτων σε προθεσμιακούς λογαριασμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην χώρα.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος είναι η θωράκιση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν απολέσει μεγάλο ποσοστό της ρευστότητας τους λόγω της κρίσης (έξοδος χρημάτων στο εξωτερικό, μείωση της αποταμιευτικής δυνατότητας των ελληνικών νοικοκυριών που με τις καταθέσεις τους πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, μεγάλη αύξηση των επισφαλειών που στερεί πόρους).
Βέβαια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ακολουθώντας προφανώς την πολιτική που έχει χαράξει το υπουργείο Οικονομικών (κρατά περί τα 11 δισ. ευρώ κατατεθειμένα σε λογαριασμούς του σε πιστωτικά ιδρύματα όταν έχει ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών καταδικάζοντας χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις σε μαρασμό), εκθέτει σε κίνδυνο τα χρήματα των ασφαλισμένων.

Είναι σαφές στους κύκλους των οικονομολόγων και παρά τις αισιόδοξες, επικοινωνιακού τύπου κορώνες, ότι τα σαθρό οικονομικό περιβάλλον που κινείται το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες εξελίξεις των τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα αν υπάρξει κάποια δυσμενής εξέλιξη σε κάποιο ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα μοιραία να… χαθούν και τα κατατεθειμένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Πάντως, ήδη έχει φύγει σχετική προφορική εντολή προς τους διορισμένους διοικητές των ασφαλιστικών οργανισμών προκειμένου να οργανώσουν τις ενέργειες τους ώστε να υπάρξουν άμεσα καταθέσεις σε προθεσμιακούς λογαριασμούς ενώ κρυφός στόχος είναι να κατευθύνονται συνολικά τα χρήματα αυτά (περίπου 700 εκατ. ευρώ) σε όποια τράπεζα έχει πρόβλημα.
Produced by