30
ΜΑΡ

Ξυπνάνε Ε.Ε. και ΔΝΤ


Ξυπνάνε, έστω και καθυστερημένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, βλέποντας το καταστροφικό παιχνίδι που παίζουν συστηματικά κατά της ευρωπαϊκής οικονομίας οι οίκοι αξιολόγησης.

« Οι ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα χωρών της Ευρώπης έχουν συστημικές επιπτώσεις στην περιοχή, αποκαλύπτοντας έτσι την ικανότητά τους να δημιουργούν χρηματοπιστωτική αστάθεια», ανέφερε σε μελέτη του το ΔΝΤ. Λίγο αργότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφραζε αμφιβολίες τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι οίκοι αξιολόγησης. «Η Κομισιόν εκφράζει τις αμφιβολίες της και διατηρεί κριτική στάση όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφορικά με την Ελλάδα, τόνισε ότι υλοποιεί το πρόγραμμα προσαρμογής οπότε «όλα βαίνουν καλώς». Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, η μελέτη των οικονομολόγων του ΔΝΤ δημοσιεύτηκε χθες, την ώρα που Πορτογαλία και Ελλάδα υποβαθμίζονταν από τη Standard & Poor’s, εντείνοντας τις πιέσεις προς τους πολιτικούς να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους που οδήγησε στη διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Οι υποβαθμίσεις σε επίπεδα κοντά στην χαμηλότερη επενδυτική βαθμολόγηση για «σχετικά μεγάλες οικονομίες», όπως η Ελλάδα, έχουν συστημική επίπτωση και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη μελέτη. Η κρίση χρέους της Ευρώπης «έχει υπάρξει το θέατρο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, διεύρυνσης των spreads ομολόγων και CDS και πιέσεων στις χρηματιστηριακές αγορές», αναφέρουν στην μελέτη τους οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ Rabah Arezki και Amadou S.R. Sy.

«Το ενδιαφέρον είναι πως οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλη την ευρωζώνη βρίσκονται υπό πίεση παρά το γεγονός ότι οι υποβαθμίσεις αφορούν λίγες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία , η Πορτογαλία και η Ισπανία», σημειώνεται στη μελέτη. Η μελέτη του ΔΝΤ εξετάζει 71 ανακοινώσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης των οίκων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις αξιολογήσεις και τις αναθεωρήσεις των προοπτικών από την S&P, τη Moody’s και τη Fitch, από τον Οκτώβριο του 2006 μέχρι τον Απρίλιο του 2010. Οι χώρες που μελετήθηκαν ήταν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία , η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Ισπανία. Σύμφωνα με τη μελέτη, από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, οι ανακοινώσεις της S&P έχουν «μακράν» τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, σε σχέση με αυτές των Moody’s και Fitch, ενώ τις λιγότερες επιπτώσεις έχουν οι ανακοινώσεις της Fitch. Επίσης, οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι «από τη στιγμή που οι επιπτώσεις γίνονται εμφανείς και πέρα των αγορών ομολόγων, οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν πιθανή αστάθεια στον τραπεζικό, ασφαλιστικό και μη-χρηματοοικονομικό τομέα με το να προετοιμάσουν σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει και απρόβλεπτες καταστάσεις».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει προτάσεις τον Σεπτέμβριο για να κάνει πιο αυστηρή την εποπτεία των οίκων αξιολόγησης και να αυξήσει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Produced by