30
ΜΑΡ

Παπακωνσταντίνου: Επιβεβαιώνει λήψη διορθωτικών μέτρων, λέει «όχι» στο ESM


Τη λήψη διορθωτικών μέτρων και για το 2011 επιβεβαίωσε, για πρώτη φορά σήμερα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να κλείσει η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού και υπό το βλέμμα των ελεγκτών της τρόικας που απαιτούν τη διασφάλιση των στόχων του μνημονίου.

Μέτρων συνέχεια προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ταυτόχρονα απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ή ένταξης της χώρας στον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) από το 2013 και μετά.

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα διορθωτικά μέτρα, επιχειρώντας να αποφύγει νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων καθώς και γενικευμένη αύξηση φορολογικών συντελεστών.

Τα μέτρα θα έρθουν στο υπουργικό συμβούλιο στις 15 Απριλίου ως "πακέτο" με τα μέτρα της περιόδου 2012-2014, τον σχεδιασμό των αποκρατικοποιήσεων και δέσμη μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Η επεξεργασία των διορθωτικών μέτρων για το 2011 γίνεται με φόντο τους δημοσιονομικούς κινδύνους που η τρόικα εκτιμά στο 1,7 δισ. ευρώ, τις αστοχίες του πρώτου διμήνου που φτάνουν στο 1,2 δισ. ευρώ και τη διαφαινόμενη υπέρβαση του περσινού ελλείμματος κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός έκλεισε την ομιλία του στην Συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που γίνεται στην Αθήνα, αναφέροντας ότι “νομίζω πάντως ακόμα μένουν πάρα πολλά μέχρι να θεωρήσουμε πως έχει κλείσει ο κύκλος και έχουν τελειώσει οι προσπάθειές μας”.

Επίσης, στην αρχή της ομιλίας του είχε σημειώσει ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί δεν αρκούν. Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα ήταν καλύτερο εάν υπήρχε ένα πιο ευέλικτο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Πάντως, απέκλεισε τόσο την ένταξη στον ESM, όσο και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Επίσης, ανέφερε ότι οι οίκοι αξιολόγησης απέρριψαν τις θετικές αξιολογήσεις που μας κάνουν κάθε τρίμηνο οι δανειστές μας, ενώ σημείωσε πως στόχος είναι να επιστρέψουμε στις αγορές το 2012 και θα τα καταφέρουμε αν και θα είναι πολύ δύσκολος ο δρόμος, γιατί έχουμε στο πλευρό μας την ελληνική κοινωνία.

Εν τω μεταξύ, υποστήριξε ότι αν δεν ρυθμίσουμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές η κρίση θα επιστρέψει. Ασκησε κριτική για κάποιες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σημειώνοντας ότι το πακέτο ανταγωνιστικότητας δεν το απορρίπτουμε, αλλά δεν είναι ισορροπημένο και πλήρες.Produced by