31
ΜΑΡ

Μόνη λύση το Eυρωπαϊκό Ταμείο


Το EFSF και το ESM από θα είναι οι μόνοι πιθανοί δανειστές της ελληνικής οικονομίας αν δεν συμβεί κάποιο θαύμα μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας μετά την υποβάθμιση της Standard & Poors ( σε ΒΒ-) η οποία ακολούθησε την τριπλή υποβάθμιση της Moody’s ( σε Βα1 ) και το χθεσινή αρνητικό σήμα της Fitch ( ΒΒ+) έχει κάνει και επισήμως τα ελληνικά ομόλογα «σκουπίδια» πιο γνωστά στους επαΐοντες ως junk bonds.

Σε ένα συγκριτικό πλάνο για τους μανιώδεις των στατιστικών φέρνει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι ακριβώς ίδια με αυτήν της Αιγύπτου του Αζερμπαϊτζάν του Γουατεμάλα και του Παναμά χειρότερη από αυτή του Μαρόκου.

Όλες αυτές οι χώρες όμως δεν διαχειρίζονται ένα νόμισμα που διαπραγματεύεται σήμερα με τιμή 1,41 προς 1 με το δολάριο.

Με την αξιολόγηση αυτοί δεν πλησιάζουν τα ελληνικά ομόλογα ούτε τα ξένα ασφαλιστικά ταμεία που είναι σταθεροί επενδυτές ούτε και οι ξένες τράπεζες οι οποίοι προσδοκούν το κέρδος . Ακόμη και με κάποια ευχάριστη έκπληξη από κάποιον από τους τρεις οίκους αξιολόγησης δεν πρόκειται να φτάσει στα επίπεδα προ του 2008 πριν περάσουν 4 -5 χρόνια και σίγουρα όχι πριν ολοκληρωθεί στο ακέραιο το μνημόνιο .

Μέχρι τότε η μόνη λύση δανειοδότησης θα είναι η αγορά ομολόγων από την πρωτογενή αγορά από το EFSF μέχρι το 2013 και στην συνέχεια από το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα (ESM). Μπορεί αυτό το δίχτυ προστασίας να φέρνει και τις βαριές υποχρεώσεις του Euro + των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων που ζητά κυρίως ο γαλλογερμανικός άξονας. Όμως εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα είναι η μόνη λύση.

Άλλωστε και ο ίδιος υπουργός οικονομικών εμφανίστηκε χθες με δύο πρόσωπα . Το πρωί στην συνέντευξη του σε ραδιόφωνο ορκιζόταν ότι στόχος της Κυβέρνησης ήταν να βγεί το 2012 στις αγορές και να μην προσφύγει στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς . Το απόγευμα μιλώντας στους 180 ευρωβουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος τόνισε ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολος ο δρόμος προς τις αγορές.

Είναι αλήθεια ότι τόσο η Moody’s o μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης όσο και η Standard & Poors και η Fitch ενοχοποιούνται - καθόλου άδικα - για τις κορυφαίες βαθμολογήσεις των αμερικανικών CDOs που έφεραν την κρίση . Το έκαναν επειδή κέρδιζαν δισεκατομμύρια δολάρια κάνοντας τα μαύρα άσπρα φτάνοντας την μόχλευση χρήματος από πραγματική του αξία 41 φορές υψηλότερα από το 2003 έως και το 2007.

Είναι επίσης αλήθεια ότι συνεχίζουν να πληρώνονται αδρά για να κάνουν τις ίδιες αξιολογήσεις και για εταιρίες αλλά και για τις ίδιες της τράπεζες που προκάλεσαν την κρίση.

Παρόλα αυτά όμως παραμένουν τα μόνα σημεία αναφοράς για τις αξιολογήσεις και τα μόνα «χαρτιά» που διαβάζουν οι θεσμικοί επενδυτές που επενδύουν σε κρατικά ομόλογα.

Σε ότι αφορά τις αξιολογήσεις των κρατικών ομολόγων (όπου η αμοιβή τους είναι σταθερή ) σημείο αναφοράς τους είναι ένα : Πόσο πιθανό είναι ένας πελάτης τους που έχει εκτεθεί σε ελληνικά ομόλογα να πάρει πίσω τα χρήματα του αλλά και να εισπράττει σε σταθερή βάση την ετήσια απόδοση των τίτλων που κατέχει.

Στις αξιολογήσεις των κρατικών ομολόγων τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα Οι κανόνες είναι γνωστοί σε όλους και ακολουθούνται τις περισσότερες φορές πιστά.

Παρά την πίκρα κάποιων και τα όσα μπορεί να καταμαρτυρήσει σε βάρος των οίκων αξιολόγησης κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τα γεγονότα Στην περίπτωση της Ελλάδας κανείς πλέον δεν θυμάται όταν οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης από το 2000 έως και το 2006 βαθμολογούνταν στην ανώτερη βαθμίδα του ΑΑΑ η Ελλάδα βαθμολογούνταν στο Α . Το τραγικό είναι ότι η διαφορά των 5 έως 6 βαθμίδων είχε τα ίδια αίτια με τα σημερινά .

Ένα αυξανόμενο δημόσιο χρέος μια γενική Κυβέρνηση που αύξανε ανεξέλεγκτα την κρατική δαπάνη και ένα δημόσιο που δεν λειτουργούσε . Τα ελληνικά
επιτόκια μειώθηκαν με την είσοδο στο ευρώ το 2001 από τα επίπεδα του 10% στο 3,5% αλλά οι υποχρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους ( τόκοι ) αυξήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια κατά περίπου 700 % ξεκινώντας από τα 2,2 δις ευρώ το 2001 στα 16 δις που θα πρέπει να πληρώσουμε φέτος.

Τότε όμως ο όρος των ημερών , το spread κυμαίνονταν από τις 12 έως και τις 30 μονάδες βάσης τότε η Ελλάδα θα δανείζονταν με 3,5 -3,8% . Κανείς δεν έλεγε τα πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000 ότι οι αγορές είναι «τρελές» που δανείζουν την Ελλάδα όσο περίπου δανείζουν και την Γερμανία.

Σήμερα όμως αν η Ελλάδα αναζητήσει χρήματα από τις αγορές με το spread στις 950 μονάδες βάσεις , θα τα έπαιρνε με επιτόκιο μεγαλύτερο του 13%. Τώρα όμως οι αγορές «επιτίθενται στην Ελλάδα».

Ανδρέας Δανός

Produced by