01
ΑΠΡ

Ανελέητο φορο-σαφάρι για ανάκαμψη των εσόδων


Ανελέητο φορο-σαφάρι ξεκινούν άμεσα πολλαπλά κλιμάκια του υπουργείου οικονομικών με στόχο να κλείσουν την τρύπα των εσόδων του πρώτου τριμήνου χρόνου η οποία εκτιμάται στα 1,8 δις ευρώ και σε δεύτερη φάση να επιτύχουν το στόχο των εσόδων ως το τέλος του έτους.

Στόχος των ελέγχων είναι να καταβάλλουν τις όφειλες τους μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας και ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή .

¨Όλα αυτά περισσότερο οργανωμένα από ποτέ θα γίνουν στο πλαίσιο των πέντε ομάδων εργασίας του υπουργείου οικονομικών που έχουν αναλάβει το έργο της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Οι ομάδες αυτές θα επιλέγουν τους στόχους του ςμε βάση συγκεκριμένα κριτήρια επικινδυνότητας τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει να κωδικοποιούνται σε αυτή την φάση.

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα γίνεται ένα δείγμα το οποίο θα υπόκειται σε έλεγχο κατά προτεραιότητα με διαδικασίες «εξπρές».

Ο κατάλογος αυτός των κριτηρίων αναμένεται να εκδοθεί και να αποσταλεί στις εφορίες και το ΣΔΟΕ και στο στόχαστρο αναμένεται να μπουν:

• επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 30 εκατ. ευρώ (έτος βάσης 2009 ) και όλες οι Τραπεζικές, Ασφαλιστικές και Εισηγμένες στο ΧΑΑ επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 10.000.000 ευρώ

• 9.173 φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία άνω του 1.000.000 ευρώ οι οποίοι, αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το έτος 2007.

• Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που αρνήθηκαν να υπαχθούν στην περαίωση

• όσοι εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση της περαίωσης (περίπου 60.000 επιτηδευματίες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ)

Τα κριτήρια επιλογής, σύμφωνα με τις ομάδες εργασίας, βασίζονται στη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε οικονομικά δεδομένα όπως νομική μορφή, κλάδος δραστηριότητας, ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων, ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις για απόκρυψη φορολογητέας ύλης, διάπραξη φορολογικών αδικημάτων στο παρελθόν, φορολογική εικόνα και συμπεριφορά των φορολογουμένων, κ.ά.
Πέραν από τον καθορισμό του καταλόγου των «υπόπτων» οι ομάδες εργασίες προτείνουν στο υπουργείο να προχωρήσει και στις εξής δράσεις:

α) προσωρινοί έλεγχοι σε 1700 φυσικά πρόσωπα,

β) ¨Εξονυχιστικοί έλεγχοι «πόθεν έσχες» σε 150 φυσικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου (υποκρυπτόμενα εισοδήματα),

γ) Κλήση για υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων από κατέχοντες ακίνητα έπειτα από αγορά και μη δηλώσαντες την αξία απόκτησής τους με την σχετική δήλωση εισοδήματος,

δ) Κλήση από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ για υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης φυσικών προσώπων οι οποίοι, αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δηλώσεις Φ.Μ.Α.Π περιόδου 1997-2007 για ένα ή περισσότερα έτη. Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προτείνεται άμεσος έλεγχος.

Ανδρέας Δανός
Produced by