01
ΑΠΡ

Δεν τελεσφόρησε η συνάντηση τραπεζιτών- ΟΤΟΕ


Δεν απέδωσε καρπούς η πρώτη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των Τραπεζών και της ΟΤΟΕ για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας. Συγκεκριμένα, η ΟΤΟΕ απέρριψε την πρόταση των τραπεζιτών για μείωση 5% στα κλιμάκια του ενιαίου μισθολογίου καθώς και για βηματισμό ανά τριετία του ενιαίου μισθολογίου και της πολυετίας που σήμερα αντιστοιχεί σε αύξηση 2% κατ' έτος, επί του βασικού μισθού. Οι προτάσεις αυτές, οδηγούν σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, σε μειώσεις οι οποίες αθροιστικά υπερβαίνουν το 5%.

Ιδιαίτερα για τη μείωση των βασικών αποδοχών των εργαζομένων στις τράπεζες, η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι αυτές αφορούν στα ελάχιστα επίπεδα των αποδοχών που καθορίζονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση, τα οποία δεν επιδέχονται περαιτέρω συρρίκνωση.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών επικαλούνται τα προβλήματα των τραπεζών και τους όρους του τρίτου επικαιροποιημένου μνημονίου. Κατά την ΟΤΟΕ οι μειώσεις των βασικών αμοιβών που ζητούν οι τράπεζες δεν υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ετησίως ποσό που είναι μικρό σε σχέση με τις ανάγκες των τραπεζών, τη στιγμή που οι τράπεζες αφήνουν σχεδόν ανέπαφες τις μονομερείς παροχές και τα μπόνους που χορηγούν στα στελέχη και στους συμβούλους των τραπεζών, που ανέρχονται σε 450 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο.

Από την πλευρά της η ΟΤΟΕ επανέλαβε την θέση της σύμφωνα με την οποία, η προστασία των θέσεων εργασίας και η αποτροπή των απολύσεων στις τράπεζες, αποτελεί αποκλειστικό κεντρικό αίτημα μεταφέροντας για τα επόμενα χρόνια τη βελτίωση των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προσπαθήσουν προς την κατεύθυνση της προστασίας των θέσεων εργασίας, ενώ συμφωνήθηκε να παραμείνει ανοιχτός ο διάλογος και η επόμενη συνάντηση να καθοριστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση η ΟΤΟΕ τονίζει την ανάγκη ο διάλογος να καταλήξει σε κοινή συμφωνία που θα οδηγεί στην υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης, χωρίς προαπαιτούμενα και παραβιάσεις θεμελιακών θεσμικών αρχών.


Produced by