03
ΑΠΡ

Πιέζει το Δ.Ν.Τ. για αναδιάρθρωση;


Πιέσεις στην Ελλάδα προκειμένου να αναδιαρθρώσει το χρέος της -και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν- ασκεί το ΔΝΤ σύμφωνα με το δημοσίευμα του Der Spiegel . Χωρίς να αποκαλύπτει πηγές, το γερμανικό περιοδικό μεταδίδει πληροφορίες από υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού τα οποία κάνουν λόγο για μοναδική αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα του μεγάλου χρέους της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Spiegel, θα μπορούσε να γίνει και παράταση αποπληρωμής (για το σύνολο όμως του χρέους) αλλά το «κούρεμα» του χρέους φαντάζει πιο άμεση και δραστική λύση.

Και οι τρεις εναλλακτικές λύσεις καταλήγουν στο ότι οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους.

Εκ νέου απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Eρωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» και συμπλήρωσε πως «όσοι μιλούν για αναδιάρθρωση αδυνατούν να κατανοήσουν ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα οφέλη». Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Έλληνα υπουργό ήταν και η δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν και το ΔΝΤ.

Διαψεύδει το ΔΝΤ το δημοσίευμα του Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο το ταμείο ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σύντομα σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

«Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, το ΔΝΤ στηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για μη αναδιάρθρωση και την αποφασιστικότητά της για πλήρη εξυπηρέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων. Οποιαδήποτε αναφορά περί του αντιθέτου είναι λανθασμένη», εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε στο Reuters.

To δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού ανέφερε, χωρίς να κατονομάζει καμία πηγή, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει σύντομα το χρέος της, σηματοδοτώντας στροφή στη μέχρι τώρα προσέγγισή του.
Το περιοδικό επισημαίνει ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ συζητoύν αυτή την σύσταση με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λόγω του μη βιώσιμου χρέους της Ελλάδας.

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες είχε δηλώσει ότι είναι «βέβαιος ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει προόδους και στον τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, το ΔΝΤ θεωρεί ότι, καθώς τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν είναι πλέον αρκετά, θα πρέπει είτε να μειωθούν τα επιτόκια των ελληνικών δανείων, είτε να υπάρξει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους, είτε «κούρεμα».

Το ίδιο πάντα δημοσίευμα αναφέρει ότι, παρόλο που το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει σύντομα συζητήσεις με τους πιστωτές της σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους της, δεν θέλει να απευθύνει δημοσίως μία τέτοια έκκληση λόγω φόβων ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσει τις πιέσεις στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας, που αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα στα δημοσιονομικά της.

Αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης η κυβέρνηση


Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους απέκλεισε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή δημοσίευμα του Der Spiegel.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» δήλωσε στο Reuters ο υπουργός.
«Αυτοί (που μιλούν για αναδιάρθρωση) δεν καταλαβαίνουν ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το όφελος», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν που είπε ότι δεν βλέπει το λόγο για άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Όλα τα μέτρα στήριξης έχουν τεθεί σε εφαρμογή και δεν υπάρχει κανένας λόγος τώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αυτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», όπως είπε ο Γιενς Μέστερ.

Produced by