05
ΑΠΡ

Κερδίζει χρόνο το ΥΠΟΙΚ


 Χρόνο μέχρι και το τέλος του μήνα για τα μέτρα των 25 -26 δις ευρώ της περιόδου 2011 -2014 αναμένεται να διεκδικήσει το υπουργείο οικονομικών από τα κλιμάκια ελέγχου από την ΕΕ το ΔΝΤ και την ΕΚΤ που ξεκινούν από σήμερα τις «εφόδους» τους στα οικονομικά υπουργεία.

Η καθυστέρηση εκτός από τον «διάλογο» με τα υπουργεία που έχει ξεκινήσει το υπουργείο οικονομικών για τις περικοπές έχει και πραγματική βάση . Η ολοκλήρωση των μέτρων για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο δεν μπορεί να γίνει πριν τις 26 Απριλίου που αναμένεται η Eurostat να οριστικοποιήσει το έλλειμμα του 2010.

Επιχείρημα του υπουργείου θα είναι ότι αν τα στελέχη τα ης τρόικας βιαστούν να έχουν στοιχεί μπορούν συμβούν δύο πράγματα Να αναθεωρηθούν περί τα τέλη του μήνα μόλις οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα να επαναληφθούν οι διαδοχικές εκ των υστέρων αναθεωρήσεις του 2009 και 2010.

Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος , παρά το ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχων του μνημονίου το έλλειμμα έχει ξεφύγει πολύ παραπάνω από το 0,3% του ΑΕΠ ( κάποιοι υπολογίζουν απόκλιση και πάνω από 1% του ΑΕΠ ) όπου ορίζεται το στατιστικό λάθος.

Βεβαίως εκτός από τα χαμηλόβαθμα στελέχη που έκαναν μια πρώτη συνάντηση προετοιμασίας χθες το βράδυ το υπουργείο θα πρέπει να πείσει και τους επικεφαλής των ελεγκτών οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα φτάνουν στην Αθήνα την Πέμπτη.

Ανεξάρτητα από το αν πάρουν ή όχι την άτυπη «παράταση» από τους ελεγκτές το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να δώσει πολλές εξηγήσεις. Εκτός από την απόκλιση του περσινού ελλείμματος για την καθυστέρηση της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος και την μεταχρονολογημένη ενεργοποίηση των πέντε ομάδων δράσης κατά την φοροδιαφυγής θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και για άλλες μεταρρυθμίσεις όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ειδικά στις μεταφορές που μετά την καλή αρχή τα πράγματα έχουν «βαλτώσει».

Αυτά όμως για την κάλυψη των αποκλίσεων αφού οι επιτελείς του υπουργείου οικονομικών αναμένεται να τα «βρούν ζόρικα» με τους ελεγκτές για τα μέτρα της επόμενης τριετίας που θα πρέπει να διευκρινιστούν απολύτως μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα όταν οι επικεφαλείς αναμένεται να αποχωρήσουν από την Αθήνα.

Οι αποκρατικοποιήσεις

Ούτε και στις αποκρατικοποιήσεις , ένα από τα θέματα της επίσκεψης που είναι θέμα της ατζέντας με την πίεση της τρόικας είναι έτοιμο το ΥΠΟΙΚ . Το μόνο που έχει να παρουσιάσεις είναι ο διορισμός κάποιων συμβούλων οι οποίο θα βοηθήσουν στην αξιοποίηση κινητών και ακινήτων του δημοσίου . Σε ότι αφορά την πρώτη φάση του όμως που αφορά την είσπραξη 15 δις ευρώ από εισηγμένες μη εισηγμένες και real estate τα πάντα είναι στο αέρα αφού στην καλύτερη περίπτωση έχει προσληφθεί ένα σύμβουλος οποίος δεν έχει να δείξει απτό αποτέλεσμα.

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων όμως θα πρέπει ( τουλάχιστον σε ότι αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις ) να ονοματίσει τι και πότε προτίθεται να αποκρατικοποιήσει κάτι που δεν είναι σε θέση να κάνει.

Ανδρέας Δανός
Produced by