05
ΑΠΡ

ΥΠΑΑΤ: Ξεκινά η καταγραφή της κτηματικής περιουσίας


Ξεκινά η καταγραφή της κτηματικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων και των κτιρίων, που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις περιλαμβάνει εκτάσεις 2-3 εκατ. στρεμμάτων. Μόνον στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν καταγραφεί εκτάσεις 640000 στρεμμάτων.

Ο υπουργός κ. Κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τις θέσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των χωραφιών, καθώς ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της κτηματικής περιουσίας αρμοδιότητας του υπουργείου. Έτσι, αγροτεμάχια μικρότερα των 10 στρεμμάτων (μόνο στην κεντρική Μακεδονία ξεπερνούν τις 5.500) θα δοθούν σε αγρότες για εκμετάλλευση με συμβολικό ενοίκιο.

Αγροτεμάχια πάνω από 10 στρέμματα θα ενοικιασθούν για πολλές χρήσεις. Προτεραιότητα θα έχουν ενεργειακές καλλιέργειες και θα διατεθούν σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς, ενώ θα υπάρξει και αξιοποίηση για οικιστική, βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη.

Αξιόπιστα στοιχεία για το μέγεθος της κρατικής περιουσίας που ελέγχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν υπάρχουν,

Όσον αφορά το βαμβάκι, ο κ.Σκανδαλίδης, είπε ότι σύντομα θα δοθούν αποζημιώσεις ύψους 25 εκατ.ευρώ σε 3.200 περίπου αγρότες που ζημιώθηκαν από πλημμύρες και το πράσινο σκουλήκι.

Εκτιμάται ότι η αποζημίωση θα ανέλθει σε 25 ευρώ το στρέμμα. Από τα στοιχεία του ΕΛΓΑ προκύπτει ότι 9284 βαμβακοπαραγωγοί δεν δικαιούνται αποζημίωση γιατί φέτος είχαν μεγαλύτερη παραγωγή από πέρσι, ενώ άλλοι 8846 βαμβακοπαραγωγοί είχαν ζημιά μικρότερη του 20% της παραγωγής.
Produced by