06
ΑΠΡ

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που προωθεί η κυβέρνηση


Το «Χ» αποκαλύπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την οποία «προαναγγέλλουν» ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , μη πειθόμενοι με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος χαρακτηρίζει ως «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» τα όσα αποκαλύπτονται κυρίως από τον διεθνή τύπο.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν έτοιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο έχουν αρχίσει να το «επικοινωνούν» τόσο στην τρόικα όσο και σε διεθνείς τράπεζες, κυρίως αμερικανικές και με τις ευλογίες του αμερικανού προέδρου Ομπάμα , που κατέχουν σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους.
Κάθε άλλο παρά τυχαία δεν ήταν η επίσκεψη του Σόρος αλλά και κορυφαίων στελεχών της Goldman Sachs.

Με το δεδομένο ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν και είναι γνωστό σε όλους εδώ και καιρό, η κυβέρνηση με την συμβολή κυρίως της γνωστής και ειδικής σε θέματα αναδιάρθρωσης Lazard αλλά και των αμερικανικών επενδυτικών οίκων επενδυτικοί οίκοι και κυρίως η Goldman Sachs, Morgan Stanley, J P Morgan καθώς μετά τις τελευταίες συναντήσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με αξιωματούχους του προέδρου Ομπάμα στις ΗΠΑ οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι αρχίζουν να αποκτούν πάλι πρόσβαση στην πολιτική εξουσία της Ελλάδος.

Το πρώτο βήμα στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που αφορά το παλαιό χρέος , είναι το πιο ανώδυνο για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό, καθώς αφορά στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομόλογων για πέντε ή επτά χρόνια. Κάτι που θα το δεχθούν πιο εύκολα οι κάτοχοι του ελληνικού χρέους, καθώς δεν θα περιέχει «κούρεμα». Βεβαίως κάτι τέτοιο ίσως να είναι δύσκολο να γίνει για όλο το παλαιό χρέος των 340 δις. ευρώ, αλλά ακόμη μία επιμήκυνση για ένα μέρος του παλαιού χρέους θα δώσει σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία. Βεβαίως κανείς δεν εγγυάται ότι ακόμη και με επιμήκυνση μέρους του παλιού χρέους δεν θα αποφύγουμε και «κούρεμα» του χρέους σε βάθος χρόνου.

Η ΕΚΤ το… κλειδί

Όπως παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων, καθώς κατέχει περίπου 120 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα , ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν ελληνικούς τίτλους περί τα 180 δισ. ευρώ.

Ετσι εκ των πραγμάτων η ΕΚΤ μάλλον θα έχει τον τελευταίο λόγο σε κάθε απόφαση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όπως γράφαμε προχθές, σε αυτή τη φάση την ΕΚΤ δεν την συμφέρει αναδιάρθρωση με «κούρεμα».


Επανέρχονται τα σενάρια

Δεν πέρασαν λίγες ώρες από τον καταιγισμό διαψεύσεων από το ΔΝΤ και κυβερνητικά στελέχη για τα σενάρια αναδιάρθρωσης και χθες οι Financial Times στην γερμανική τους έκδοση, δημοσιεύουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, εκπρόσωποι αρκετών χωρών μελών της ευρωζώνης, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται δεν θεωρούν απίθανη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να «βγει» στις αγορές το 2012 και να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

Μάλιστα, σύμβουλος ενός εκ των ηγετών χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε στην εφημερίδα πως νέα επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ή αύξηση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα ήταν πολιτικά αδύνατη και ως εκ τούτου απαιτείται ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Σε ένα ακόμη άρθρο των Financial Times, με τον τίτλο «οι υπερχρεωμένες χώρες θα αποφασίσουν τη χρονική στιγμή της χρεοκοπίας», θέτει στο επίκεντρο την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία εκτιμώντας ότι έρχονται ακόμη πιο κοντά στη στάση πληρωμών και μάλιστα πριν από το 2013, πριν δηλαδή τεθεί σε εφαρμογή ο Μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η συνταγή του ΔΝΤ οδηγεί ολοένα και πιο βαθιά στην ύφεση, λόγω της σκληρής λιτότητας. Σε αυτό το περιβάλλον το πολιτικό και το κοινωνικό κόστος είναι τόσο μεγάλο που θα καταστεί αφόρητο γι’ αυτές τις χώρες, ενώ η διαρκής καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης χρέους μπορεί να προκαλέσει τη μετάδοση της κρίσης, και να δυσχεράνει περισσότερο τις προσπάθειες προσαρμογής.

Τέλος δεν λείπουν και οι ακραίες φωνές, όπως αυτή του προέδρου της Ομοσπονδίας των Γερμανικών Βιομηχανιών , Πέτερ Κάϊτελ που προτείνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα σε… 24 ώρες και επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή .
Produced by