11
ΑΠΡ

Κρίσιμες αποφάσεις εν μέσω θύελλας αντιδράσεων


Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων είναι αυτή που ξεκινά σήμερα αφού πριν το τέλος της θα πρέπει να διευκρινιστούν τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλάνου μέχρι και το 2015 εν μέσω εντεινόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης και κοινωνικών αντιδράσεων.

Από χθες που επέστρεψε από την Βουδαπέστη ,όπου κατά το άτυπο Ecofin επισημοποιήθηκε η είσοδος της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης ,ο υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με τους υφυπουργούς του και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου .

Ο στόχος είναι μέχρι και την Πέμπτη 14 του μήνα να είναι έτοιμο ο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2012 -2014 το οποίο θα περιλαμβάνει πρόβλεψη και το 2015 καθώς επίσης και το πρώτο μέρος του φιλόδοξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων .

Το υπουργικό για την έγκριση των μέτρων θα γίνει την Πέμπτη 14 του μήνα αντί την Παρασκευή 15 που είναι προαναγγελθεί. Την τελευταία εργάσιμη της εβδομάδας ο υπουργός θα πρέπει να βρεθεί στην Ουάσιγκτον για να παρακολουθήσει την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας .

Συνεπώς ο υπουργός και οι συνεργάτες του θα πρέπει με συνοπτικές διαδικασίες να έχουν έτοιμα μέτρα για διόρθωση της υπέρβασης του ελλείμματος του 2010 τα πρόσθετα μέτρα για το 2011 το μεσοπρόθεσμο πλάνο τα οποία απαιτούν μέτρα άνω των 25 δις ευρώ και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Τα πράγματα θα ήταν λίγο πιο απλά αν υπήρχε μεγαλύτερη σύμπνοια εντός του κυβερνώντος κόμματος . Η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπακωνστντίνου με αφορμή το νομοσχέδιο για τα τεχνικά παιχνίδια είναι «παρωνυχίδα» μπροστά στις διαφωνίες που υπάρχουν από τα υπουργεία .Οι υπουργοί οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν περικοπές , στην πλειοψηφία τους , προσπαθούν να «μετριάσουν» τις προσδοκίες του υπουργού οικονομικών για την εξοικονόμηση που αναμένει καθιστώντας το σχεδιασμό μέτρων σχεδόν αδύνατο .

Συνασπισμό των υπουργών Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας έχει δημιουργήσει και η προσπάθεια για νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα .. Οι δύο υπουργοί πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να μειωθούν οι αμοιβές στα ειδικά μισθολόγια σε στρατιωτικούς και δικαστικούς . Μαζί τους βέβαια είναι και οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι οποίοι κυριολεκτικά θα πρέπει να θεσμοθετήσουν μέσω του νέου μισθολογίου τις περικοπές στους μισθούς τους μαζί βέβαια με τους μισθούς των υπολοίπων υπαλλήλων του υπουργείου οικονομικών .

Μαζί του ο υπουργός οικονομικών έχει μόνο τον υπουργό εσωτερικών κ. Γ Ραγκούση που στηρίζει τις επιλογές Παπακωνστντίνου ο οποίος υπολογίζει σε μια άνωθεν λύση . Θα θέσει δηλαδή τελεσίδικα τις απαιτήσεις του για να κλείσει το πρόγραμμα και τα μέτρα με τα οποία αυτές θα ικανοποιηθούν και θα στείλει το «λογαριασμό» για την εφαρμογή τους στο κάθε υπουργείο .

Ο υπουργός οικονομικών είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει πολύ νωρίτερα από το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο και την στήριξη του Πρωθυπουργού ώστε να υπάρχουν νέες αντιδράσεις και τα νέα μέτρα να περάσουν ομοφώνως από υπουργούς και υφυπουργούς.

Ανδρέας Δανός
Produced by